КЗП: От средата на следващия месец отпадат таксите за роуминг на гражданите в ЕС

  • 09 май 2017 14:12

  • 18093
  • 0
КЗП: От средата на следващия месец отпадат таксите за роуминг на гражданите в ЕС
©

От средата на следващия месец отпадат таксите за роуминг в рамките на ЕС от потребители, които могат да се придвижват в държавите,  каза пред журналисти председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов във връзка с роуминга на територията на ЕС, предаде  „Фокус“.

Той поясни, че не се налага да се подписва нещо допълнително само за това. "Може в този период от време, в който се случва събитието някои срочни договори на потребители да изтичат и те да бъдат приканени от своите оператори да ги подновят за определен срок. Тук е важно да кажем, че ако те не желаят да променят условията, при които говорят, договорите се трансформират в безсрочни и никой не може да ги принуди да подпишат нови срочни такива", заяви Маргаритов. По думите му, ако се предлагат нов тип условия, трябва да се прецени внимателно.

„Нека наистина по случай днешния празник на Европа да кажем, че потребителската защита е може би едно от нещата, които абсолютно безконфликтно се развиват и като нормативна уредба, и като отношение на територията на ЕС", обясни той и даде пример с геоблокирането за това, че в определени сайтове потребителите не могат да пазаруват. „Това е нещо, което ЕК също е на път да предложи като решение“, каза Маргаритов.

Във връзка с правото на отказ, председателят на КЗП посочи, че това ще се въведе и за конвенционалната търговия, където получават сигнали, че потребителите биха желали да върнат покупката, защото не им е харесала. "Дали търговците ще уважат такава претенция е въпрос на добра практика. Ако обаче това стане законодателен факт, можем да кажем, че европейските потребители ще бъдат едни от най-защитените в света", каза Маргаритов. Той уточни, че тези неща сега се обсъждат.

Последвайте канала на

Десислава Станева
18093 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини