Андрей Ковачев: Съединението направи Европа силна! (аудио)

  • 09 май 2017 09:11

  • 8963
  • 10
Андрей Ковачев: Съединението направи Европа силна! (аудио)
© Getty Images/Guliver (aрхив)

В Деня на Европа novini.bg разговаря с евродепутата от ЕНП/ ГЕРБ Андрей Ковачев, който ни разказа каква е история и символиката на 9 май.

Денят на Европа отбелязва датата, когато Робер Шуман прочита декларация за обединение в Европа.

5 години след края на Втората световна война - на 9 май 1950 г., Шуман призовава за съюзяване, за да се избегнат бъдещи военни конфликти подобни на тези от Първата и Втората световна война. Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция. Страните, към които апелира, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си.
В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа.
„Мирът е в основата на европейския проект и това не е клише“, заяви Ковачев пред novini.bg.
„Сега много млади хора, когато ги попитат за какво е ЕС, те отговарят, за да има мир и смятат, че това е някаква даденост. В последните 2000 години на всеки 20 – 30 години до края на Втората световна война е имало кръвопролития на нашия континент“, напомни евродепутатът.
„Основата на Деня на Европа е на нашия континент е никога повече да няма война, а всичко друго следва и се надгражда над това основополагащо желание – сътрудничество на общия пазар на стоки и услуги, свободното движение на гражданите, зачитането на човешките права, инвестициите за по-добри стоки и услуги, с които можем да бъде по-конкурентоспособни на целия свят“, заяви той.

„Ние можем да бъдем горди с този ЕС, който произвежда над 22% от световния БВП. ЕС е най – привлекателното място на нашата планета. Ние в сравнение със заобикалящия свят сме едно място, където милиони човешки същества от Азия и Африка искат да живеят. Нека да не гледаме негативно на ЕС. Да, има много неща, които трябва да бъдат реформирани. Трябва да се възстанови доверието в част от европейските граждани, които се поддадоха на страховете, разпространявани от крайните популисти и да бъдем още по-единни.
Девизът „Съединението прави силата“ е не само валиден за България, но и за ЕС. Европа трябва да бъде силна за важните неща, като например отбрана, запазване на външните граници, обща миграционна политика, обща силна външна политика, говорене с един глас в света, общия пазар, запазване на конкурентоспособността, нови работни места, инвестиции в социалната сфера“, каза Ковачев.

10 години България в ЕС

„Ползите от 10 – годишното членство на България в ЕС не трябва да бъдат редуцирани само до финансовия трансфер на безвъзмездна помощ. Разбира се, много хора свързват членството с европейските фондове. Ако се направи сметката, ще видим, че до момента някъде около 18 млрд. евро нетно са влезли в България. Много от българските общини разчитат точно на тези европейски средства. Но финансирането не е най – важното и основното, което е получила България от своето пълноправно членство“, обясни евродепутатът и добави: „По-важно е, че принадлежим към Съюз на планетата, имаме стабилност. Вижте какво се случва в Украйна, Грузия, които не са част от ЕС. Свободното предвижване на българските граждани също не е даденост. Младите хора трябва да знаят това, трябва да знаят историята на своята родина. Свободното предвижване не е било даденост за много поколения българи след 1944 година“.

Андрей Ковачев коментира и предстоящото ни европредседателство. Евродепутатът напомни, че това изключително важен период за страната ни и тя ще бъде в центъра на европейската политика. „Европредседателството ни дава шанс да поставим важни теми – продължаване на така нар. кохезионна политика, да участваме активно във формирането на следващия бюджет на ЕС, да бъдем ментор и страна, която помага на Западните Балкани по пътя на европейската интеграция, преговорите по Брекзит - те ще бъдат също в центъра на българското председателство“, заяви още пред novini.bg евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ.

Последвайте канала на

Десислава Станева
8963 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2017.05.09 | 16:37

10
Честит 9 май.Вечна слава на героите.
681

2017.05.09 | 16:37

8
Добре, че в България все още има хора по-стари от Интернета, та да помнят и разказват истината!

2017.05.09 | 16:37

9
О да, и помним, И никога няма да допуснем отново червената чума в родината.

2017.05.09 | 16:37

6
Анатема ЕС!!!

2017.05.09 | 16:37

7
Анатема РФ!!!

2017.05.09 | 16:37

5
Аха силна от към педе растия и обслужване на азиатски и африкански навлеци.

2017.05.09 | 16:36

3
Силна това не важи за нас банановата република със заплати 460 лева и диктатор начело.
еврведсфж

2017.05.09 | 16:36

4
Аха или да разпаряния от арабски членове френски гъ з или за духащите германки в кьон. Абе смърт за ес

2017.05.09 | 13:17

2
Объркваш се, не си в Русия. Само ти се иска.

2017.05.09 | 13:04

1
Съединението прави силата между българите, а не московски мекерета както от лявото БКП-БСП и от дясното БКП-ГЕРБ! Борисов се крепи на същите златни пръсти, на които се крепеше Орешарски на БСП и ДПС! Нали?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини