Оланд е имал сърдечна прощална среща с Меркел (снимки)

  • 09 май 2017 07:27

  • 2753
  • 2
Оланд е имал сърдечна прощална среща с Меркел (снимки)
© Getty Images/Guliver

Прощалната среща на френския президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12 с германския канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се е била много приятелска. Това разказа самият Оланд пред журналисти, след като слезе от президентския самолет Фалкон, с който се върна от Берлин в Париж, предаде Франс прес.

"Канцлерката искаше да приветства онова, което сме постигнали заедно по време на кризата с еврото, за Гърция, за Украйна или за климата - толкова събития, които ни сближиха значително", заяви Оланд.

Той каза, че двамата с Меркел са вечеряли в компанията само на двама преводачи в ресторант, намираща се само на няколко преки от германското канцлерство.

Оланд припомни, че двамата с Меркел са поддържали през последните години връзка на доверие, която беше сърдечна, дори в драматични мигове като атентатите през 2015 г. или катастрофата със самолета на Джърмануингс.

Президентът каза, че за спомен Меркел му е подарила албум със снимки на двамата, някои от които не са били публикувани.

Оланд допълни, че Меркел му е казала, че иска неговият приемник Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на да успее.

Първата визита зад граница на Макрон ще бъде именно в Берлин идната седмица. Първата визита на Оланд зад граница преди пет години също бе в Берлин.

Вчера сутринта Меркел каза, че за нея е било удоволствие да работи с Оланд. Тя каза, че, въпреки че двамата са от много различни политически семейства, те са успели да изградят взаимно доверие.

"Ние се борихме заедно и разчитахме един на друг, по-специално за постигане на мир в Украйна", каза тя.

Преди пет години на 15 май самолетът на Оланд бе поразен от мълния точно след излитането от военновъздушна база южно от Париж на път за Берлин. Той трябваше да се върне обратно и някои съзряха в това лоша поличба за френско-германските отношения. Но Оланд все пак отлетя тогава за Париж и отношенията на Франция с Германия се задълбочиха. Оланд и Меркел организираха среща на руския президент Виктор Путин с украинския му колега Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември извън официалната програма на церемонията по повод годишнината от дебаркирането на съюзниците в Нормандия. Това бе първата среща между двамата след анексията на Крим и така се зароди нормандският формат за Украйна, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2753 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
слугите

2018.04.09 | 05:45

2
на юдомасонската глобална мафия.

2018.04.09 | 05:45

1
Збоооогоом, збоооогом, збогом. Сигурно са танцували "последния валс".

Добави коментар

Водещи новини