Хисаря - СПА курортът на императорите

  • 05 май 2017 14:50

  • 30617
  • 4
Хисаря - СПА курортът на императорите
© Novini.bg

От древността до днес животът около минералните извори не е прекъсвал. Хисаря е уникален със своите 22 минерални извора днес. Заради лечебните тук си дават среща различни народи и цивилизации. Първите данни за Хисар датират от 4-3 век преди новата ера. Градът е основан преди 17 столетия от Римския император Диоклециан, установил се тук заради безценните минерални води. През годините заселници са траки, римляни, славяни, българи - привлечени от уникалното съчетание на минерални извори, климат, природни дадености, местна флора и фауна. Оценили лечебните качества на минералните извори, римляните издигнали на това място един от най-големите си градове с имe Диоклецианопол.

През 293 г. античното селище при Хисаря получава статут на град. Тогава започва укрепването му със здрава каменна стена. Нейните останки са запазени и днес. Към средата на V в. Диоклецианопол попада под ударите на хунски нашествия. Сринати са северната и източната крепостна порта, казармените постройки. В края на VI и началото на VII в. той отново е подложен на разрушение. През османското владичество Хисар и селата Синджирлий и Кюсилери, вземат участие в борбата против османлиите, където през 1868 г. Васил Левски създава революционен комитет.

За древното минало на града от Novini.bg разговаряхме с уредника на Археологическия музей Радка Нанкина.

Хисаря е много древно селище. Още през V-IV хилядолетие преди Христа тук се заселват хората именно заради минералните води, които са лечебни.

Минералните води, които са лечебни

През Бронзовата и Желязната епохи тук живеят хора. Следва Тракийският период. Споменавайки траките, ние се сещаме за района около Казанлък, но повечето открития от епохата на траките са храмове и гробници, строени от масивни каменни блокове, захванати с големи железни скоби. За разлика от това жилищата, в които са живели, са били много по-нестабилни постройки и затова много малко от тракийските селища са оцелели. Имахме щастието на 30 км. от Хисаря да попаднем на едно тракийско селище. Интересното е, че то е било търговски център и е имало търговски отношения с гръцките градове колонии по Егейското и Черноморското крайбрежие. Основание за това ни дават откритите сребърни гръцки монети, сечени на остров Тасос. Открили сме също и гръцка керамика, съдове, в които са внасяли зехтин и вино".

Старосел

"В село Старосел има два обекта - малката гробница и малкият храм с колонада пред него, което е рядко срещано по българските земи. В големия обект на Четиньова могила в кръглата камера, която е най-голямата по размери от тази епоха открита до сега на територията на България, има 10 декоративни полуколони и фриз над тях, който символизира покривната конструкция. Тези елементи са известни от гръцката архитектура, затова смятаме, че почти всички тракийски племена, живеещи в района са имали такива взаимоотношения с Гърция".

Тракийският култов комплекс в Четиньова могила е разположен на 4 км. от село Старосел. ова е най-големият открит досега тракийски царски комплекс с мавзолей. Дартира се от края на V иначалото на IV век пр. Хр. Той обхваща няколко подмогилни храма - Четиньова, Пейчова, Маврова, Панчова, Рошава, Ванина, Хоризонт и Коилишка могили, както и няколко царски погребения. От тях достъпни за посещеия са две - Четиньова могила и храм "Хоризонт". Четиньова могила е с височина 20 метра, оградена е от каменна стена с дължина 241 метра и височина 3,5 метра. Състои се от централно парадно стълбище, две странични и коридор дълъг 10 метра и широк 6 метра, ограден със стени, високи 5,5 метра от добре обработени каменни блокове. Фасадата е с пластична и цветова украса, а правоъгълната камера е с непознат отдругаде полуцилиндричен свод. Кръглата камера е с куполно покритие, 10 полуколони с по 9 вертикални жлеба, капители с цветна орнаментаия. В храма са се изпълнявали религиозни ритуали, свързани с култа към Великата богиня-майка. На северната страна на могилата се намира хранилище за вино и вода.

СПА курортът на римляните

"Тракия е завладяна от римляните около 46 г. след Хр. в средата на I век. И тук, както на много други места са построени малки римски селища, но районът около днешните минерални извори в Хисаря още в края на II век по времето на император Адриан е обявен за владение на императора", продължава Радка Нанкина. "Тук римляните издигат един истински СПА курорт.

СПА идва от латински и означава лечение чрез вода. При разкопки е открита отоплителната система (хипокауст), който се използва за затопляне на помещенията, които нямат басейни в тях, за да бъде приятна температурата. Тя представлява система от тръби, които се нареждат една до друга върху пода на помещението и върху тях се подреждат 4 или 5 реда глинени плочи. Под нивото на нарочно направени дупки тече горещата вода, за да може парата да запълни пространството над нея, за да затопли тръбите и мраморния под и помещението. Понякога в стените се взиждали тръби с по-малък диаметър. Когато парата запълни техните кухини осигурява освен подово и стенно отопление".

Археологически находки

"През 2014 г. при археологически разкопки в града са открити два значими артефакта. Това са лъвската глава и релеф на грациите. На релеф има запазени надписи, според които девойките, които са изобразени са дриади или покровителни на горите. Лъвската глава е била отвор на чешма през чиято уста изтича водата и пълни басейна в римските терми. Релефът на терите нимфи е открт през 2009 г. на пода на големия басейн в термите. Все още е запазена частично мраморната облицовка, която при басейните е доста дебела, за да задъжа топлината на водата, докато стенната облицовка е доста по-тънка".

"Издигната е крепостна стена, която римляните са издигнали около своя град, за да го защитават. Тя е дълга малко повече от 2 км. - 2327 метра, височината достигала около 13-14 метра, а сега е запазена до 10,5 метра. Широчината в оригинала варирала от 2 до 3 метра, като са спазени някои от правилата на римското градостроителство.

Забелязват се обаче и някои нарушения, тъй като това не е военен лагер, където се налага укрепяването тук са си позволили западната и източната стени да бъдат начупени, за да могат да следват извивките на терена и по този начин са се спестявали усилия при строителството".

"В средата на града от север на юг върви главната улица на града - Кардо максмус, която е свързвала северната с южната порта. От изток на запад принципът е следният портите също трябва да са построени по средата и това е втората главна улица на града - Декуманус максимус. Тук обаче отново поради условията на терена, западната и източната порта са потроени, там където може да се прокара път. Така че Декуманус максимус е в две части до пресечната му точка с ларгото. Всички останали са или успоредни или перпендикулярни. В центъра на града са запазени термалният комплект, арената - мястото за развлечение".

"Диоклецианополис е споменат като третият по големина в провинция Тракия. Соред надпис пред 293 г. император Диоклециан е посетил е посетил главния град на провинцията Филипополис (днешен Пловдив) и вероятно тогава е пребивавал и тук и тогава този град е бил наречен на негово име. Той въвежда т. нар. тетрархия или четиривластие или по двама съимператори във всяка част на империята. Той е известен и с това, че е единственият император, който абдикира от трона. Затова годината, която се изписва за негов край е не тази на смъртта му, а тази в която се оттегля". През V-VI век това селище се превръща в голям

Християнски център

Досега са открити останките на 10 раннохристиянски базилики, като само 2 от тях се намират вътре в укрепената част. Това е времето, когато градът се е разраснал далече извън крепостните стени, защото храм се строи, където има население, което трябва да обслужва".

Името Хисар е дадено в края на 14 век от турците, когато го превземат. Думата е от арабски произход, означава крепост, построена около целия град, но има значение и на обсада.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
30617 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Уникален град

2017.05.06 | 05:25

4
Край Хисаря е пълно с хубави вулкани..
Лечебни води има

2017.05.06 | 05:24

3
..Остро токсичните бойни отровни вещества проникват през кожата в телата на измамените да се къпят.,засега няма открито лечение.. Ще дойдат богаташи ще вземат проби и ще ви конфискуват хотелите.
Лечебни води има

2017.05.06 | 05:23

2
Сменяйте редовно горещата вода и не слагайте токсични химикали ..Терористи командващи нагло корумпирани от МЗ тровят милиони годишно с токсицирани минерални басейни..Остро токсичните бойни отровни вещества проникват през кожата в телата на измамените да се къпят.,засега
Д.Пеевски

2017.05.06 | 01:03

1
Жива скръб е. Тотал щета... цените са фамозни

Добави коментар

Водещи новини