Гърбати китове защитават сиви китове от нападение на косаткa (видео)

  • 05 май 2017 13:38

  • 4460
  • 0
Гърбати китове защитават сиви китове от нападение на косаткa (видео)
©

За първи път, благодарение на дрон, може да се наблюдава как гърбати китове идват на помощ на майка сив кит след като необичайно голяма група косатки успява да убие малкото й. Уникалният по рода си запис изуми биолозите и любителите на китове.

Необичайно голямото стадо косатки прави своята атака срещу майката и малкото й в залива Монтерей, Калифорния. Патрулираща група гърбати китове обаче се включва в битката като полага всички възможни усилия да отблъсне атаките на косатките.

По това време на годината сивите китове и техните малки се отправят на пътешествие край бреговете на Калифорния като част от тяхната годишна миграция от Мексико към Аляска. Младите, беззащитни сиви китове представляват неустоима примамка за най-големите хищници в океана, съобщава Live science, цитиран от nauka.offnews.bg.

Не за първи път учените документират този феномен. По време на проучване през 2016 г. стана ясно, че гърбатите китове се събират заедно, за да отбиват атаки на косатки, независимо от вида на нападнатото животно. Много вероятно те да пристигат на сцената на нападението привлечени от вокализацията на косатките.

Последвайте канала на

Novini.bg
4460 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини