Хиляди машини за сняг ще поддържат изкуствено ледник в Швейцария

  • 03 май 2017 12:53

  • 4653
  • 3
Хиляди машини за сняг ще поддържат изкуствено ледник в Швейцария
© Getty Images

Още през февруари физици обявиха доста луд план за „замразяване“ на Арктика чрез инсталиране на 10 милиона захранвани от вятъра помпи около ледената шапка, за да попълнят намаляващия морски лед.

Идеята беше толкова откачена, че всъщност никой не смяташе, че това може наистина да се случи, но изследователи в Швейцария сега стартираха проучване, което да провери дали през лятото ще могат да поддържат цял ледник, използвайки само машини за сняг, пише "МегаВселена".

Екипът се надява да запази малък изкуствен ледник в подножието на ледниците „Diavolezzafirn“ в югоизточната част на Швейцария през най-горещите месеци на годината. Ако това проработи, те ще могат да приложат техниката към гиганта в страната – ледника Мортерач .

Един от най-големите ледници в източните Алпи намалява бързо вследствие на покачващите се температури и понастоящем губи от 30 до 40 метра всяка година.

Може да се окаже, че единствената надежда за глетчера Мортерач в Швейцария са хиляди машини за сняг, които го поддържат изкуствено.

Учените са направили математически модели, според които е технически възможно да се използват машини за възстановяване на ледниците и съответно за запълване на топящия се морски лед.

Екипът изчислява, че планът за покриването на само 10 процента от Арктика с нов лед ще включва издигането на милиони помпи, които заедно ще трябва да пръскат по 7,5 кг вода на секунда, за да постигат по 1 допълнителен метър на година.

„Районът на Арктическия океан е около 6,11 милиона км2,“ се казва в доклада.

„Ако помпите трябва да бъдат разпределени на 10 процента от тази площ, това ще изисква около 10 милиона вятърни помпи, ако се разпределят в цялата Арктика, ще са необходими около 100 милиона.“

За да се изгради флотилия от 100 милиона помпи, за спасяването на цялата Арктика, ще е необходима повече стомана, отколкото САЩ произвеждат за цяла една година.

Експертът по глетчери Йоханес Йорлеманс от Утрехтския университет в Холандия изчислява, че около 4 000 машини за сняг могат да помогнат на ледника Мортерач не само да спре да се топи, а в близките десетилетия и да расте.

Основната идея е, че ледът е изложен на слънчева светлина, но ако може да се покрие с дебел изкуствен сняг, той ще може да отразява светлината преди да се стигне до уязвимите ледени слоеве.

Ако пилотната фаза се окаже успешна, екипът ще се нуждае от милиони евро за спасяването на Мортерач.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
4653 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.05.03 | 15:59

3
ИМа статистика з а ударно увеличаване на уврежданият а на ледниците да се докладва какви сателити и подобни са пратени на орбита и с каква цел..
ползват човешка техника

2017.05.03 | 15:57

2
подобна техника терористи ползват за трайно увреждане на милиони деца в училищата..Видео терор камерите облъчват групово и индивидуално докато не увредят общата охрана после следват трайни увреждания вкл на полови и други органи
ползват сателити за ликвидация

2017.05.03 | 15:55

1
виждате проникващ "топъл дъх" за ликвидация на ледниците .Чрез сканиращи сателити е разрушена общата охрана на огромни региони следва прецакване на регионалната до пълно стопяване на ледниците.Същите идиоти внедриха бели скенери монтирвани на автомобили вместо безвред

Добави коментар

Водещи новини