Посланици се интересуват прави ли България съдебна реформа

  • 02 май 2017 16:23

  • 4086
  • 3
Посланици се интересуват прави ли България съдебна реформа
© МП

Министър Павлова представи пред посланици от ЕС напредъка по Плана за действие за изпълнение на препоръките
от последния доклад на Европейската комисия (ЕК). Това съобщиха от Министерството на правосъдието.

„Служебното правителство демонстрира политическа воля за изпълнение на специфичните препоръки в Доклада на Европейската комисия от януари 2017 г. в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка. За 2 месеца от приемане на Плана за действие за тази година се отчита значителен напредък по изпълнение на мерките. От общо 48 мерки, пълно или частично изпълнение има по 35 от тях", каза служебният министър.

„Един от основните приоритети беше прилагането на Актуализираната стратегия за реформа на съдебната система. Беше изготвен задълбочен анализ на извършеното през 2016 г. и резултатите бяха оповестени по време на публична дискусия през март с участието на членовете на Съвета за прилагане на стратегията, магистрати, неправителствени организации и др.“, коментира още Павлова.

Тя открои, че в първите няколко месеца на тази година Висшият съдебен съвет (ВСС) извърши ключови действия във връзка с предстоящия избор на нов състав на ВСС и висши длъжности в съдебната власт. За пример министър Павлова даде решенията на Пленума на ВСС, с които бяха приети Наредба № 1 за провеждане на конкурси на магистрати и за избор на административни ръководител в органите на съдебната власт, Наредба № 2 за показателите, методиката и реда за атестиране на съдия, председател и заместник-председател на съд, както и одобрените Правила за изменение и допълнение на Правилата за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор.

По отношение на съдебната карта бе посочено, че ВСС е изработил предложения за законодателни промени на подсъдността на някои производства по ГПК, Закона за енергетиката, Закона за водите и е приел Наредба № 3 за показателите и методиката за атестиране и критериите за отчитане степента на натовареност на прокурори, следователи и на административни ръководители и техните заместници.

„ВСС предостави достъп на Инспектората към ВСС (ИВСС) до Системата за измерване на натовареността на съдилищата и до Централизираната система за случайно разпределение на делата. ИВСС прие Годишна програма за 2017 г., в която е предвидена тематична проверка за разпределението на делата и преписките в най-натоварените органи на съдебната власт на принципа на случайния подбор чрез електронно разпределение, включително спазване на Единната методика по приложението на принципа за случайно разпределение на делата“, допълни министър Павлова.

За осигуряване на прозрачност по съдебни дела, на интернет страницата на ВКС са създадени две нови рубрики: „Дела, свързани с организирана престъпност“ и „Дела, свързани с корупционни престъпления“. В тях се публикуват актуални списъци на делата, свързани с организирана престъпност и на делата, свързани с корупционни престъпления, по месеци и по съдилища, предоставили информацията. Създадени са и секции за публикуване на постановените решения по наблюдавания тип дела.

Пред посланиците беше отчетена статистика в областта на корупционните престъпления и на тези, свързани с организираната престъпност.

По време на срещата министър Павлова благодари на дипломатите за конструктивния подход при оценка на изпълнението на показателите за напредък в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка. „Особено съм благодарна на държавите, които ни оказват подкрепа при дискусиите на ниво Европейски съюз, включително и в Европейския парламент“, каза правосъдният министър и подчерта, че високо цени подхода на ЕК, основан на факти, и зададения от нея хоризонт за затваряне на показателите и приключване на МСО.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
4086 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
nunio

2017.05.02 | 21:42

3
ROMITE ISKAME AVTONOMIQ V BALGARIQ, balgariq 6te stane na6a
bivsh atakist

2017.05.02 | 21:04

2
nito edin osyden ministyr s efiktivna prisyda.Boko tikvo tvoite hora sa za zatvora ,zashtoto ste kradtsi i ma4kate horata.
naco

2017.05.02 | 20:57

1
С НЕЛЕГАЛНИ и АГЕНТИ на ДС,КАК да стане това????

Добави коментар

Водещи новини