7-те точки, които разтърсиха Македония!

  • 02 май 2017 15:40

  • 28832
  • 3
7-те точки, които разтърсиха Македония!
© gettyimages (архив)

Трите най-големи албански партии в Македония подписаха на 7 януари споразумение за обща позиция, която да е основа за създаване на ново правителство в Скопие след предсрочния вот за парламент на 11 декември.

Документът, наричан още и "Тиранска платформа", предизвика смесени чувства в бившата югославска република и стана повод за започналите на 27 април 2017 г. сблъсъци, защото бе сред неговите инициатори бе албанският премиер Еди Рама.

Ето какво гласи документът:

Ние, представителите на албанските политически партии в Македония: Демократически съюз за интеграция, Коалиция Беса (клетва – бел. ред.) и Алианс на албанците (Демократическа партия на албанците), уважаваме демократично изразената воля на избирателите и в духа на Охридското споразумение от 2001 г., (даващо право право на албанците да използват своя език и знамена на Република Албания в районите, където те са мнозинство - бел. ред.), демокрацията искаме да се извършат следните реформи в Конституцията на страната. Те имат за цел запазването на правата на албанците и всички останали граждани на Република Македония. Промените ще донесат стабилност и прогрес на страната.

Ние заставаме твърдо зад запазването на мира, стабилността, сигурността, равноправния диалог между различните етноси, равноправието и взаимното уважение, заложени в законите на нашата страна и международните документи, религиозната толерантност и уважение към всички народи, които живеят не само в Македония, но и на целия Балкански полуостров. Ние категорично изразяваме позицията, че Македония трябва да влезе в НАТО и Европейския съюз и това е сред нашите основни цели. Ние се споразумяхме за обща подкрепа на такъв политически дневен ред, който ще реализира договорените между нас седем точки:


1. Равноправие въз основа на споразумението от Охрид и Конституцията

• Стриктно спазване на мултиетническия принцип в Конституцията, признаване на албанците за държавноправен народ и подкрепа за всяка една законодателна инициатива, която ще даде зелена светлина на нашите искания и обедини албанците.

• Постигане на пълно равноправие на двата езика на всяко едно ниво от управлението и гарантиране на свободното използване на албанския. В Конституцията на Република Македония трябва да влезе следното положение: Македонският език и неговата кирилица и албанският с неговата латиница са официалните езици на страната.

• Да се проведе широк обществен дебат за националния флаг, химна и другите държавни символи на Македония, така че те да изразяват и доказват мултиетническия характер на държавата.

• Приемане на декларация от страна на парламента в Скопие за осъждане на геноцида над албанското население, извършван от 1912 г. (присъединяването на Македония към Кралство Сърбия - бел. ред.) до 1956 г. (когато според авторите на документа са престанали етническите чистки срещу албанците в Югославия - бел.ред.).

2. Икономическо равноправие и обществена стабилност чрез равномерно финансиране на отделните региони на Македония


• Създаване на нов механизъм под формата на държавни комитети за финансиране на общините с цел справедливо разпределение на средствата от държавния към местните бюджети.

• Образуване на министерство с ресор политическо устройство и отношения между различните етноси, като тяло, отговорно за правата на различните нации и стимулиране на икономическото развитие.

• Равнопоставено представителство на различните етноси в службите за сигурност, армията и съдебната власт, както и във всички останали институции на местно и национално ниво.


3. Осигуряването на върховенство на Закона, като предпоставка за напредък на пълноправното членство на страната ни в евроатлантическите структури

• Провеждане на реформите, препоръчани от Брюксел.

• Подкрепа и ненамеса в работата на Специализираната прокуратура.

• Безпристрастно разследване на случаите на етническо насилие от обявяването на независимостта на Македония през 1991 г. до днешна дата. Откриване и наказание на всички виновни.

4. Създаване на дух на доверие между различните етнически общности, което е ключ към стабилността на държавата.

• Решителни мерки, които да осигурят финансирането и доброто функциониране на албанските културни институции на местно и на национално ниво.

• Създаването на централни институции за усъвършенстването на езиците на отделните общности, включително и обучение на преводачи и преподаватели.

5. Решаване на проблема с името на държавата с Гърция в синхрон с европейските ценности и международното право

• Приемане на обща резолюция със задължителен за правителството характер, която да предвижда разрешването на спора с Гърция. (Атина блокира членството на югозападната ни съседка в международните институции на заради името на гръцката провинция Македония – бел. ред.).

• Включване на албански представители в работните групи за преки преговори с Гърция.

6. Добри отношения със съседите

• Включване на албански представители в работните групи за преки преговори с България.

• Сътрудничество с Косово и Албания за обща охрана на границите между трите държави.

• Откриване на нови гранични пунктове.

7. Бърза интеграция в НАТО и ЕС

Осъществяването на горните цели ще отвори пътя на Македония към НАТО и ЕС.

Постигането на целите ще се осъществява чрез специално създадена Кръгла маса на представените в парламента албански партии. Кръглата маса ще бъде ръководена на ротационен принцип и ще служи като платформа за хармонизацията на политическите действия, прозрачна комуникация с международните партньори на Македония и ще търси подкрепа от ЕС и другите международни институции.

Кръглата маса ще определи сроковете за постигането на горните цели в съответствие с Конституцията и законите на нашата страна и международното право, завършва документът, публикуван от сръбския в. Блиц.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
28832 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
леле мале

2017.05.09 | 22:34

2
Според мен, ако нещата ескалират в даден момент, няма да е зле да се възползваме и да си вземем Македония (или поне част от нея) обратно.

2017.05.09 | 22:34

3
Според мен, тези измекяри не са ни в полза. Сами си избраха да са албанци.
валери

2017.05.09 | 22:34

1
Македония се превърна в албанска , а на нас албанци не ни трябват , ще направят същото като сега с американска подкрепа !

Добави коментар

Водещи новини