Багери събарят бивш паметник на културата в центъра на София (снимки)

  • 29 април 2017 16:45

  • 17679
  • 2
Багери събарят бивш паметник на културата в центъра на София (снимки)
© Булфото

В първия от почивните дни в София започна разрушаването на 100-годишна къща, чийто статут на паметник на културата е бил премахнат. Появата на багерите предизвика недоволство сред столичани.

Става въпрос за "Двойната къща на Митови", както е известна тя сред столичани. Намира се в самия център на столицата от 1907 година до днес, когато половината от нея беше съборена.



На 11 ноември - точно между двата президентски тура, тогавашният министър на културата Вежди Рашидов подписва документ, с който се отменя статута на къщата като паметник на културата. Според граждански организации на мястото е планувано изграждане на подземен паркинг към намиращата се в съседство бизнес сграда.

Сграда е с уникална за времето си архитектура. Къщата е близнак - състои се от две самостоятелни жилища, долепени едно до друго.



Рано тази сутрин багер влезе в двора на къщата и започна процедурата по събарянето ѝ. Около обяд обаче дейността беше прекратена, тъй като на място пристигнаха полицаи и представители на Столична община.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
17679 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.05.02 | 13:38

2
ейиии , как бе тия граждани , все слагат прът в колелата на добронамерения бизнес , те от толкова време не са давали заплати /на другите де / за да отделят и за рушвет и за паркинг с бариера и кабина , за удобство на гражданите ? или не
Blue

2017.04.30 | 02:43

1
Kefq se

Добави коментар

Водещи новини