Емоционалното "сбогом" на Омара Портуондо с "Моя страна, моя България"

  • 29 април 2017 10:26

  • 10154
  • 0
Емоционалното "сбогом" на Омара Портуондо с "Моя страна, моя България"
©

Куба е, когато краката ти неволно подхванат стъпките на румба, ча-ча или друг кубински екзотичeн ритъм....Петък вечер Хавана беше зала 1 на НДК, където Омара Портуондо, заедно с оркестъра на Buena Vista Social Club се сбогува с българската публика.

Единствената автентична певица в легендарната формация Buena Vista Social Club изрично пожела България да е включена в специална прощална серия от концерти. И направи един неповторим, емоционален концерт!

На сцената до Омара Портуондо застнаха изключителните виртуози Родни Барето, Гастон Хоя и Андрес Коайо. Чухме и пианиста Роландо Луна, открит от самия Чучо Валдес, легендата на латино-джаза.

Самата Омара се появи на сцената с бавна походка, с Луна под ръка, облечена в типично кубински стил – с дълга рокля и кърпа на главата.

87-годишната певица веднага изправи публиката на крака и кръшно поклащаше снага в ритъма на салсата. А в момента, в който запееше, това веднага бе посрещано от публиката с бурни аплодисменти. Имаше ли седнали хора в залата, това неминуемо се променяше след призивите на „кубинската кралица“.

Голяма изненада за публиката беше Йорданка Христова – дългогодишна приятелка на кубинската певица, която Омара извика на сцената.

Двете изпяха емблематични песни като Besаme mucho, Guаntanamera, Duele, Lagrimas negras, .... а също и поговориха на испански.

Песента, която Омара Портуондо избра, за да се сбогува с българската публика, беше “Моя страна, моя България“, с която не за първи път е разчувствала бълграскaта си публика.

Кубинските виртуози доказаха, че декорите, костюмите и ефектите не струват нищо пред качествената музика и заразителния темперамент на самия изпълнител. В петък вечер имахме възможността да се докоснем до една ера, чиито завеси бавно и елегантно се спуснаха, оставяйки публиката винаги да иска още...Viva Cuba! Viva Omara!

Последвайте канала на

Нора Виткова
10154 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини