Кактуси над половин тон изнасят на открито в Ботаническата градина в Балчик

  • 28 април 2017 14:06

  • 148
  • 2
Кактуси над половин тон изнасят на открито в Ботаническата градина в Балчик
© Getty Images/Guliver (архив)

Започна изнасянето на открито в Божествената градина на колекцията от едроразмерни кактуси и сукуленти, съобщиха от Университетската ботаническа градина в Балчик.

Растенията прекараха зимния период в закритата оранжерия, при температура не по-малка от 15 градуса. Традиционно те се изнасят на открито през април.

Служителите на градината пренасят на ръце огромните растения, които са крехки и много лесно се чупят. Някои от тях вече са на възраст 60-65 години, а едно от растенията тежи около 600 кг и се налага да бъде носено от 12 работници. Други 20 кактуса са достигнали до 400-500 кг. Общия им брой надминава 1000.

До октомври гостите на градината могат да се насладят на колекцията в Божествената градина. Тя включва предимно растения от родовете Опунция и Алое, както и от семействата Млечкови и Столетникови. Екипът на градината очаква през тази година да цъфне един от столетниците.

Емблематичните представители са едни от символите на Ботаническата градина в Балчик, която е втора по големина в Европа след сбирката в княжество Монако.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
148 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.08.22 | 10:47

2
Защо просто не направят механизъм,който да се затваря и отваря,вместо да мъкнат всяка година тежките,ценни кактуси? Толкова ли е сложно?Толкова ли е скъпо? И защо ги изнасят на ръце,ако могат да използват количка,плоскост или друго с колела?

2017.04.29 | 00:53

1
Защо просто не направят механизъм,който да се затваря и отваря през различните сезони,подобен на механична оранжерия?

Добави коментар

Водещи новини