Парламентът със спешна декларация за Македония

  • 28 април 2017 13:24

  • 8827
  • 5
Парламентът със спешна декларация за Македония
©

БСП поиска парламентът да излезе с обща декларация за ситуацията в Македония. Това наложи свикването на извънреден председателски съвет след края на днешния парламентарен контрол. След съвещение депутатите приеха декларация.

Публикуваме пълния текст на позиция на 44-тото Народно събрание.

"Народното събрание на Република България изразява дълбока тревога от развитието на кризата в Република Македония.
Нахлуването в сградата на парламента и физическата атака срещу народни представители заслужават най-остро осъждане. Като парламентаристи смятаме, че агресията срещу нашите колеги е недопустимо посегателство върху институцията парламент и върху демокрацията. Насилието не може да бъде средство за разрешаване на политически спорове.

Надяваме се президентът на Република Македония и водещите политически сили да предприемат действия за успокояване на напрежението и връщане в полето на политиката. Вярваме, че разрешаването на кризата е възможно само на основата на спазването на Конституцията и законите на страната.

Призоваваме към мъдрост и въздържане от всякакви провокации, които могат да ескалират до междуетнически конфликт. Това би имало тежки последици за Република Македония и ще се отрази на стабилността и перспективите за икономическо и социално развитие в региона.

Изразяваме подкрепа за държавното единство и териториалната цялост на Република Македония.
В рамките на предстоящото председателството на Съвета на ЕС, България ще работи за ускоряване на процеса на присъединяването на държавите от Западните Балкани към Европейския съюз с цел гарантиране на мира и развитието в цяла Югоизточна Европа".

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за аргументира искането на партията с това, че трябва да се защити и българския интерес в ситуацията с Македония.

"Този въпрос не е партиен, това е въпросът за България. Не може да го изразяваме във фейсбук или в туитър. В парламента е мястото, където да изготвим обща национална позиция в защита на нашия интерес. Лесно поставяме разделителни линии, но днес става въпрос за националната ни сигурност", аргументира се тя.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
8827 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Ку.рю

2017.04.28 | 22:51

5
Хаха, тия ги хвана бъзето да не им се случи същата случка. Гнусни гниди, заслужавате много повече!
ващо семе дееееееа

2017.04.28 | 22:51

4
уплашихте ли се бе боклуцииииии

2017.04.28 | 22:51

3
АКО не си гледате*работата*добре-очаква ви същото.България е най бедната държава в ЕВРОПА..............българския народ се *топи*т. е. изчезва.НЕ СЕ ЗАСТРАХОВАЙТЕ С ИЗЛИШНИ ФРАЗИ И ИЗКАЗВАНИЯ .Бъдете сигурни -гладния народ няма да ви търпи повече
тапаци

2017.04.28 | 18:57

2
щяло да се "отрази на стабилността и перспективите на икономическото и соционално развитие на региона" хахаха демек ЕЙЙ ЛЕКО ЧЕ БУТНЕТЕ КОНЯ У РЕКАТА И ПОСЛЕ ЧЕ СПРАТ СУБСИДИИТЕ

2017.04.28 | 16:27

1
чук , чук ,чук

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини