Кое провокира напрежението в Македония?

  • 28 април 2017 08:09

  • 3972
  • 0
Кое провокира напрежението в Македония?
© Getty Images/Guliver (aрхив)

След сблъсъците в парламента на Македония снощи, напрежението вече е доста по-спокойно. Кое обаче провокира случилото се вчера. Гости в студиото на "Денят започва" бяха Коста Филипов, Наум Кайчев, а по телефона се включи и евродепутатът Андрей Ковачев. И тримата смятат, че причината за напрежението не е самото избиране на Талат Джафери за председател на парламента.

 "След това повишаване на температурата в парламента и след тази реакция на международния фактор, нещата ще се поуспокоят. Да се намери бързо решение едва ли. Ще има напрежение в политически живот в страната. Истинския мотив на цялата ситуация трябва да видим. За избирането на председателят на парламента с е знаеше още преди време. Това, албанец да застане начело на законодателната власт на парламента в една независима и суверенна република, беше като един знак за договореното между социал-демократите и трите албански партии", заяви Коста Филипов

"Вчерашните драматични събития бяха овладяни и не станахме свидетели на нещо по-драматично. Вижда се, че относително малко хора се присъединиха към това превземане на парламента. Не мисля, че назначаването на председателят е грешка на Зоран Заев. Не е националността му проблема, по-скоро е съвместното разбиране между двата основни народностни елемента в парламента. Слава богу виждаме, че тези сблъсъци не са на междуетническа основа. Сблъсъка беше по-скоро идеологически. Беше основно срещу социал-демократите. Две от албанските партии, дори не подкрепиха това избиране на председател", каза Наум Кайчев.

 "Министър-председателят, който е такъв в последните 10 години в Македония, няма голямо желание да отстъпи този пост на някой друг и тук трябва да сме абсолютно наясно с това. Албанската страна също направи някой грешки. Това, че председателят на парламента е албанец не е проблем. Проблем е провокацията, която и те направиха с това, че химн на друга страна се изпълнява в пленарната зала на Македония. Пагубно за страната е използването на насилие и провокирането към такова. Полицията трябва да разследва хората упражнили насилие над депутатите. Определени албански лидери провокират много сериозно напрежение с призивите си за "обединена и велика Албания", заяви Андрей Ковавчев, евродепутат.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
3972 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини