61% против правото на вот за изселниците

  • 28 април 2017 06:51

  • 1758
  • 3
61% против правото на вот за изселниците
© Булфото (Архив)

Събитията в Турция предизвикват сериозна тревога и това води до радикални нагласи сред българите по отношение на гласуването в тази страна. Всякакви идеи за ревизия в обхвата на гласуване в чужбина срещат подкрепа – без българите да са особено запознати с темата. Оценката за дейността на служебния кабинет е по-скоро неутрална. Очакванията на българите за новия парламент са високи, а идеята за повишаване на минималната пенсия среща подкрепа дори без замисляне. Това са част от изводите от нов експресен сондаж на „Галъп интернешънъл" за нагласите по актуални теми.

Сондажът е проведен сред 801 души на 24 и 25 април. Той е част от стандартната изследователска програма на агенцията и независим от външно финансиране. Подобни сондажи пораждат най-вече хипотези за структурите на масовото съзнание, пише "Стандарт". Българите очевидно проявяват сериозни страхове от случващото се в Турция. 63,5% процента казват, че след референдума в Турция има опасност за България. 30,9% са на обратното мнение. Може би и заради тревогата от Турция, заради исторически опит, а и заради конкретни изказвания на официални турски представители, по-голямата част от българите са склонни да подкрепят идеи за ограничаване на възможността за гласуване в Турция. 61,2% подкрепят това да се спре изцяло гласуването на български граждани от Турция в българските избори. Съзнателно беше тествана крайна идея – за да се провери степента на отхвърляне.

Уседналостта и спирането на външното финансиране на вероизповеданията също получават одобрение от мнозинството. Между две трети и три четвърти подкрепят. Идеята за активна регистрация също се нрави. В същото време ограничаването на двойното гражданство или спирането на гласуването на българи от други части на света срещат по-скоро скептицизъм. Това показва, че българите не стигат до крайности в мненията си. Например, 61,6% биха подкрепили извеждане на всички имигранти от страната ни, но все пак има 32,9%, които стоят на противоположното мнение. Очевидно търпимостта на българското общество силно намалява, но не се е изчерпала съвсем.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
1758 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
???

2017.04.28 | 15:59

2
А руските заселници в България, които за закупили 500 000 и вече са над милион? По Черноморието са повече от българите…

2017.04.28 | 15:59

3
чалма си, затова те е яд.

2017.04.28 | 15:59

1
Да се национализират земите на турските бизнесмени у нас. НЕЗАБАВНО! Руснаците не притежават земя, не са опасни.

Добави коментар

Водещи новини