Скандал във ВСС, магистратите отказаха проверка по "ЦУМ гейт"

  • 27 април 2017 13:58

  • 4551
  • 1
Скандал във ВСС, магистратите отказаха проверка по "ЦУМ гейт"
© Булфото (архив)

Висшият съдебен съвет няма да се занимава с казуса "ЦУМ гейт". Мнозинството от членовете отказаха да бъде направена проверка по скандала.

Фактите около срещата Цацаров-Дончев-Гергов да бъдат проверени, призова в началото на двучасовия дебат Калин Калпакчиев. Трябва да разберем до колко подозрението за нерегламентирани контакти на главния прокурор може да доведе до съмнение за корупционно поведение. Дължим да проявим отговорен държавнически подход, каза Калпакчиев. Той е един от няколкото вносители, които искаха казусът да бъде проверен от ВСС.

Не можем да мълчим, защото иначе ще продължи да има догадки и спекулации, посочи Камен Иванов и допълни, че ВСС дължи отговор.

Главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в заяви, че няма упражняван натиск, нито има заплахи. Не съм упражнявал натиск върху прокурори, дори съм отказал да упражня натиск. Лицата, с които съм се срещал, не са обвиняеми, подсъдими или криминалнопроявени. Тезата, че са разследвани, е резултат на неосведоменост. Няма от какво да се срамувам, не съм бил на тайна среща в София. Зад всичко това стоят доста крупни интереси. Чужди сценарии и постоянните им сценаристи не желая да коментирам. На тази маса има хора, на които е възложено да изпълнят сценария, обърна се Цацаров към колегите си.

Този отговор е недостатъчен, каза председателят на ВКС Лозан ПановЛозан Панов Лозан Панов е роден на 28.03.1971 г. в София. Завършва висшето си образование в Софийския университет. Не получиха отговор много въпроси, продължи Панов.

Не сте човек, който да ме съди, обърна се Цацаров към Панов. И продължи - "Достатъчно голям човек съм, за да мога да кажа "Не на страха".

Неясна е причината за тази среща, кой беше инициатор на срещата, продължи Панов. И поиска от Цацаров да каже какво точно се е случило.

Ако това е една нормална среща между Сотир, Жоро и Сашо, създаваме впечатление, че всеки прокурор може в обедната си почивка да се среща с когото си поиска, където си поиска. Ако Жоро и Сашо могат да си уреждат срещи както си искат, то за главния прокурор има стандарти на поведение, продължи Панов и поиска Сашо Дончев и Георги Гергов да бъдат поканени във ВСС.

Целта е главният прокурор да бъде дискредитиран и унижен, каза Димитър Узунов. Нямате свян да стоите до него (главния прокурор), обърна се Узунов към Панов и допълни, че не иска да бъде част от олигархичен кръг. И предложи дебатите да бъдат прекратени, за да спре "унижаването на главния прокурор".

"Номинацията за "Оскар" за спасяването на редник Райън е за някой друг", отговори му Панов.

Целта на сценария е тримесечно безсъние на главния прокурор. А изслушването на Георги Гергов и Сашо Дончев ще е цирк, каза Ясен Тодоров.

След него Цацаров отговори на Панов, че никога не би се занимавал със съпругата му. Тук не е киносалон и не дават "Черният лебед" или "Мълчанието на агнетата", нито "Спасяването на редник Райън". Не съм редник Райън, но ще издържа много неща, каза главният прокурор.

След всичко това тонът в съвета беше повишен и част от членовете, в това число и Цацаров, напуснаха залата, което наложи да бъде обявена почивка за няколко минути.

След нея членовете отхвърлиха предложението за проверка, предаде БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4551 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Румен

2017.05.02 | 15:32

1
Че е прасчо, прасчо е, но до приятеля си Делян изглежда като клечка за зъби.

Добави коментар

Водещи новини