По автентични улици и пътеки ще вървят туристите на Перперикон

  • 27 април 2017 13:58

  • 1835
  • 2
По автентични улици и пътеки ще вървят туристите на Перперикон
© Булфото

От този туристически сезон посетителите на Перперикон ще могат да се движат по автентична улична мрежа в средната и източната част на Акропола. Това каза проф.Николай Овчаров в Кърджали, който участва в заключителна пресконференция по проект за реставрация и консервация на Перперикон за близо 1,5 млн.лв.

По проекта "Перперикон - минало за бъдеще" са консервирани и реставрирани три олтара, щерна, четири жилищни сгради, крепостната стена на Акропола с два бастиона, полигоналната кула и уличната мрежа. Поставено е и осветление от биоетанолни факли и табели.

Проф. Николай Овчаров обясни, че изпълнението на проекта е поредната стъпка за развитието на археологическия комплекс и превръщането му в обект номер едно на България. През последните 10-12 години в него са вложени близо 15-17 милиона, осигурени от държавата и от ЕС. Овчаров посочи, че разкопки на Перперикон ще има и тази година, като 180 хил.лв. са осигурени от държавата и има готовност за 50 хил.лв. от община Кърджали. Единственото, което археологът разкри за предстоящия сезон е, че с групата за аварийна реконструкция ще бъдат оправени пътеките в източната част на Акропола.

Директорът на музея в Кърджали - Даниела Коджаманова допълни, че има категоричен ефект от изграждането на туристическата инфраструктура на Археологическия обект, като още след реализацията на първия проект, по който бяха изградени пасарелки на самия Комплекс и подстъпите до него има рязко повишаване на броя на туристите. Тя допълни, че с откриването на активния туристически сезон, за първите 20 дни на април приходите от входни такси са надхвърлили 8 000 лв., а само музейният екскурзовод е изнесъл над 20 беседи на организирани групи.

Последвайте канала на

Нора Виткова
1835 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Димитър Борисов

2017.08.07 | 20:48

2
Изграждането на много туристически обекти в съчетание на миналото с настоящето е бъдещето на туристическия бизнес в България.

2017.08.07 | 20:48

1
еййй, това ще е супер , браво!!!

Добави коментар

Водещи новини