ЕП: Европа не е ислямофобски континент, но все пак да се преразгледат отношенията между ЕС и Турция

  • 27 април 2017 13:21

  • 6378
  • 2
ЕП: Европа не е ислямофобски континент, но все пак да се преразгледат отношенията между ЕС и Турция
© Getty Images/Guliver (aрхив)

В сряда, по време на дебат с комисаря по европейската политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, евродепутатите посочиха, че Европа не затваря вратата за Турция, но последните промени подтикват да се търсят алтернативи на присъединяването на Турция към ЕС. Това се казва в съобщение от пресслужбата на Европейския парламент.

В началото на дебата председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова Турция да зачита основните права, върху които е изградена Европа. Той подчерта, че „Европа не е ислямофобски континент и не затваря вратите си за турския народ“.

Много евродепутати изразиха загриженост относно начина, по който Турция проведе референдума, разширяващ правомощията на президента, и го обявиха за нечестен. Те заявиха, че е време за преосмисляне на отношенията ЕС – Турция и отваряне на нова глава в тях.

Някои евродепутати отхвърлиха изобщо възможността Турция да се превърне в пълноправен член на ЕС, докато други все още се надяват, че едно временно замразяване на преговорите за присъединяване на страната, което ще даде възможност на Турция да промени сегашния си политически курс, ще бъде достатъчно.

Разширен митнически съюз, по-голям търговски обмен и обмен на студенти, както и сътрудничество в областта на сигурността и миграцията бяха някои от идеите, представени от евродепутатите като нов курс в отношенията между ЕС и Турция. Някои евродепутати настояха да се продължи подкрепата за демократичните сили в Турция, след като милиони граждани на страната искат да бъдат част от ЕС.

Следващи стъпки
Комисията на Европейския парламент по външни работи ще обсъди традиционната годишна резолюция за напредъка на Турция на 2 май 2017 г. Проектът на резолюцията за 2016 г., изготвен от докладчика Кати Пири (С&Д, Холандия) също призова ЕС да прекрати преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, ако конституционният пакет се приложи без промени.

Последвайте канала на

Десислава Станева
6378 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Аз казах

2017.05.03 | 20:20

2
От фес европеец не става.
Ж

2017.04.29 | 22:37

1
54 г не стигат ли , двойна политика играе Европа срещу Турция .Туция вече не иска да чака и създва Туран общност от Турски Републики които натхвърлят 250 милион

Добави коментар

Водещи новини