Политолог: Пикантни скандали ще съпътстват кабинета "Борисов" 3 (аудио)

  • 27 април 2017 13:11

  • 10297
  • 3
Политолог: Пикантни скандали ще съпътстват кабинета "Борисов" 3 (аудио)
©

Отсега нататък следва по-трудното. Това каза пред Novini.bg политологът Страхил Делийски по повод приетия днес от Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г управленски мандат и подписаното коалиционно споразумение между ГЕРБ и Обединени патриоти.

Първо трябва да се постигне консенсус по конкретните програмни цели. Това трябва да се случи възможно най-скоро, защото оттук нататък трябва да се работи. Второто нещо е свързано с кадрите и това може да се окаже голям проблем, защото каквито и програмни документи да има, трябва да има хора, които да ги изпълняват, и те трябва да са на някакво равнище. В процеса на вземане на решения допълните структурни модели са предпоставка или за забавяне на решението, или за невземане на никакво решение. Струва ми се, че ГЕРБ и Обединените патриоти прекалено сложно виждат взаимната си коалиционна работа и това може да забави до голяма степен процеса. Накрая да не се окаже пак, че конкретните решения зависят от един човек, въпреки привидната формализация на този процес, заяви Делийски.

По думите му това е първото правителство от доста време насам, което стартира с много ниски очаквания за неговата дейност. Няма заявка за кой знае какви промени в политиката, за реформи да не говорим. В краткосрочен план подобни ниски очаквания могат да създадат комфорт на кабинета, но в дългосрочен план това ще създаде проблем, защото ниските очаквания към настоящата власт веднага пораждат търсене на някаква алтернатива, която да създаде по-високи очаквания, коментира политическият анализатор.

Друг проблем за кабинета на ГЕРБ и Обединените патриоти ще е, че фокусът на внимание няма да е върху политики и реформи, а върху технологията на властта, както беше при Тройната коалиция – кой каква обществена поръчка е взел, кой къде е назначен, защо е назначен и т.н. А затъне ли един кабинет в подобни разговори, той и да иска, не може да управлява, подчерта Делийски.

Политологът очаква поне в началния етап правителството да заработи. Според него дори темата за референдума няма да породи проблеми между коалиционните партньори, каквито са прогнозите. В момента като че ли девизът е "Дайте да покажем достойнство". А най-голямото достойнство на този кабинет е, че ще го има – от тази гледна точка може да се направи паралел с правителството на Орешарски. Очаквам това правителство да бъде източник на доста любопитни и пикантни скандали – характерът на участниците е такъв, че предполага такъв тип поведение. А и когато няма някаква голяма политическа цел за реформи, тогава интеерсът при всички положения ще бъде насочен към подобен тип технология на властта, заяви Страхил Делийски.

Лесно е да стартираш със заявка за сигурност и стабилност, но когато огромната част от обществото има потребност от някаква промяна, тази сигурност и стабилност се разбира като сигурността и стабилността на блатото, което не дава в дългосрочен план символен ресурс на подобно управление, отбеляза Делийски.

Политологът е скептичен към заявката на коалиционните партньори за пълен 4-годишен мандат. Само със заклинания за пълен мандат няма да стане. Не виждам основания и в социалния контекст, и в политическата ни система като цяло за пълен мандат. Не съм сигурен, че и участниците в коалицията сами за себе си са си поставили такава цел. По-скоро очаквам да се възползват от някакъв комфорт до председателството на Съвета на Европейския съюз, а след това – каквото стане, каза още Страхил Делийски.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
10297 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
stojan chadziev

2017.04.27 | 19:39

1
Tozi 4erven politolog e platen ot 4ervenata mafija.
МАН.ГАЛЧО

2017.04.28 | 12:56

3
ЯЖ МУ У.Я
Бойко Борисов е уникален педераст!

2017.04.28 | 12:56

2
Банкянският POMIAR няма да изкара и един месец!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини