Изкарват ни благородници за 700 лв

  • 27 април 2017 13:03

  • 8557
  • 0
Изкарват ни благородници за 700 лв
© Getty Images

Измамници пробутват оферти в интернет за ДНК тест, който определя нашето потекло. Така срещу 700 лв. мними лаборатории ни изкарват благородници.

Схемата завлича стотици любопитни потребители, които искат да разберат от къде е тръгнал родът им. Най-популярни в момента са генетичните изследвания за географски и племенен произход. Първото установява дали произлизаме от европейска, източноазиатска, африканска или индианска група. Второто пък показва в процентно отношение какви са нашите корени и как са разпръснати гените ни по света. Истиността на резултатите обаче няма как да бъде проверена, което отваря вратичка на мошениците.

Жена, платила сумата от 800 лв. разказа пред "Телеграф" за офертата, на която попаднала в социалните мрежи. "Беше спонсорирана публикация. Прегредах страницата, имаше хиляди хора, които я бяха харесали, затова реших, че всичко е наред. Тя си поръчала ДНК тест за племенен произход и ден по-късно получила чрез куриерска фирма пратка, която съдържала стерилен тампон и пластмасова кутия. За нея жената заплатила 20 лв. "Според упътването трябваше да взема проба на слюнка от устата си. Направих го и изпратих отново пакета. След това получих обаждане, че пробата е пристигнала и трябва да преведа по банков път 700 лв.". Тя направила всичко, което й било казано. Месец по-късно получила нова пратка. "Този път трябваше да заплатя 80 лв. Отворих пакета, а в него имаше рамка, в която беше сложен сертификат. На него са написани имената ми и няколко държави с проценти срещу тях", казва Ваня. Според резултатите тя е 30% от Великобритания, 20% от Русия и Гърция, 10% германка и още толкова австралийка, а по 5% от Африка и Америка. "Реших, че съм си направила страхотен подарък и още същия ден разказах на моя приятелка, която също си поръча теста. Когато пристигна нейните резултати, те бяха абсолютно същите. Тогава се усъмних. Писах в страницата на лабораторията, моята позната също. Няколко дни се разправяхме, искахме си парите обратно и накрая профилът изчезна. Тогава проверихме в Търговския регистър и не намерихме фирма. Отидохме и до адреса, който беше написан на страницата, но там има жилищен блок, а не лаборатория. Данните от пратката също са фалшиви, телефонният номер не съществува", споделя още измамената жена.

Реалната цена на тестовете за произход е между 450 и 700 лева. Такива изследвания обаче се правят на много малко места, и то само в оторизирани генетични лаборатории.

Последвайте канала на

Novini.bg
8557 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини