Водата във Варненска област не съдържа опасни за здравето вещества

  • 27 април 2017 09:54

  • 724
  • 0
Водата във Варненска област не съдържа опасни за здравето вещества
©

Съдържанието на тежки метали в питейната вода, която "Водоснабдяване и канализация - Варна" /ВиК/ ООД подава към своите абонати, е в пъти под допустимите стойности, съобщиха от водното дружество.

От ВиК уточняват, че това са показали взетите над 100 проби от водоизточниците, от които се захранва с вода населението на Варненска област. За всяка точка са направени първични и вторични изследвания и резултатите от тях са окончателни и вече са налични в дружеството.

Пробите са взети от лицензирана лаборатория, съвместно и под контрола на експерти от Регионалната здравна инспекция във Варна. Резултатите от всички над 100 проби отчитат в пъти по-ниски от допустимите по изискванията на ЕС и българската нормативна уредба референтни стойности, уточняват от ВиК.

Водата е абсолютно безопасна за пиене и готвене, показват извършените анализи. От водното дружество призовава жителите на областта да не използват за битови и питейни нужди вода от нерегламентирани източници, които не са под контрола на дружеството и на санитарните власти.

Последвайте канала на

Нора Виткова
724 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини