Плащат на работодатели, за да наемат бивши затворници

  • 26 април 2017 20:51

  • 2717
  • 0
Плащат на работодатели, за да наемат бивши затворници
© Getty Images

Субсидията от 23 220 лева е осигурила държавата, за да насърчи фирмите да наемат на работа бивши затворници. Това предвижда плана за изпълнение на актуализираната Национална стратегия за демографско развитие, приета от Министерски съвет вчера.

Всеки шеф, осигурил заетост на бивш пандизчия до 12 месеца след излизането му от затвора, ще получи от държавата пари за заплата и осигуровки на новия си служител. Субсидията покрива разходите за минимална заплата, а в случай, че работодателят реши да предложи по-високо възнаграждение на служителя си, трябва да плати от собствения си джоб.

510 000 лв са заделени за безработните, които намерят работа в населено място, различено от това, в което живеят. Помощта ще се отпуска за покриване на пътните разходи, но за не повече от година.

От средата на годината започва нова схема, която цели да насърчи мобилността на служители. Идеята е безработните, които намерят работа на повече от 50 км от дома си да получат до 200 лв. за наем, ток и такса за детска градина. Тази година над 23 000 безработни ще започнат работа по различни програми, финансирани от държавата. Около 11 200 души ще преминават през различни обучения, в които ще придобият или развият умения, с които да намерят реализация на трудовия пазар. За тази цел държавата е заделила 73 млн, лв. С част от тези средства ще бъдат увеличени възнагражденията по програма „Старт в кариерата“. Така младежите ще получават по 550 лв, вместо досегашните 500 лв. По-високите суми ще получават и наставниците им – 180 лв. или с 40 лв. повече от миналата година. Увеличение на заплащането от 550 лв. на 600 лв. ще има и за психолозите и мениджърите, които работят с трайно безработните в бюрата по труда.

Последвайте канала на

Novini.bg
2717 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини