Домове обират старци, взимат им цялата пенсия

  • 26 април 2017 20:10

  • 12603
  • 3
Домове обират старци, взимат им цялата пенсия
© Getty Images

Общински старчески домове цакат баби и дядовци с по-високи от предвидените по закон такси и често прибират цялата пенсия на възрастните хора. Това са установили проверки на Агенция за социално подпомагане (АСП) през миналата година, пише "Монитор".

„Има случаи, в които се удържа повече от регламентираното, което ощетява ползвателите на услугата. Но има и такива, в които им се взима по-малко, което е в ущърб на бюджета“, обясниха от АСП. Според разпоредбите за социални услуги тарифата, която плащат възрастните за престоя си в общински приют, зависи от дохода им. Така за да бъдат настанени в старчески дом, бабите и дядовците трябва да се разделят с 70% от пенсията си. Същата е таксата и за възрастните с физически или сетивни увреждания, докато за тези с психически и умствени проблеми таксата представлява 80 на сто от пенсията им. Остатъка възрастните харчат за каквото решат.

През миналата година от АСП са направили 62 проверки в държавни и частни домове за възрастни. Освен неспазване на правилата за такси, в общинските институции са открити нередности в материалната база и здравните грижи за възрастните.

„Има домове, в които се налага ремонт заради течове и мухъл“, обясняват проверяващи. В някои от старческите институции пък не бил осигурен денонощен медицински персонал. Сред честите нарушения, на които се натъкнали проверяващите, били и неспазване на стандартите за храна. На възрастните се давали еднообразни менюта, по-малко риба, плодове и зеленчуци от предвиденото в стандарта.

Неправилно съхранение на храната е причина за глоба от 600 лв. на собственик на частен старчески дом във варненското село Рудник. „Храната не се изхвърляше, дори да й е изтекъл срокът на годност. За щастие не е имало проблеми със здравето на хората“, призна пред „Монитор“ бивш служител на частния приют. Въпреки че домът е предназначен за възрастни хора, в него са били настанени и пенсионери с увреждания, които според закона трябва да са настанени в специализирана институция. Заради тези нарушения собственикът бил санкциониран с още 600 лв.

Приютът в село Рудник е един от 11 частни домове, които Агенцията за социално подпомагане е проверила през миналата година. В половината от инспектираните заведения са били открити нарушения.

Последвайте канала на

Novini.bg
12603 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Къчо Карамасуров

2017.05.07 | 23:00

3
-Защо не КОНКРЕТИЗИРАТ Имената на ТЕЗИ Домове, ако не е...Служебна ТАЙНА ,на ПРОВЕРЯВАЩИТЕ !? -РЕДНО ли е в \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"ОБРАЗЦОВ\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" Старчески Дом да пъп

2017.05.07 | 17:53

2
600лв + 600лв..... пръднали са му на уя!

2017.04.27 | 07:05

1
айде сега , по прагматично е да се купуват нови бронирани автомобили за властта

Добави коментар

Водещи новини