10 неочаквани неща, които крадат от съня ви

  • 26 април 2017 14:40

  • 1841
  • 0
10 неочаквани неща, които крадат от съня ви
©

Недоспиването вреди сериозно на вашето психическо и физическо здраве, както и на способността ви да се концентрирате. Трябва също така да сме честни и да признаем, че без достатъчното количество сън никой от нас не е приятна компания за останалите.

Има няколко изпробвани начина да се наспивате по-добре, като например да не приемате кофеин след определен час или пък да държите електронните си устройства далече от спалнята, пише Entrepreneur. Има обаче и фактори, които не бихте очаквали да отнемат ценни часове от съня ви.

Ето кои са някои от най-сериозните саботьори на съня:


Възрастта

Направено наскоро проучване показа, че с напредването на възрастта състоянието на частта от мозъка, която се занимава с регулирането на съня, на практика започва да се влошава, което води до по-малко сън. Това намаляване на съня може да започне по-рано, отколкото си мислите – около 35-годишна възраст.

Генетика

Ако сте склонни да будувате, това може да се дължи на генна мутация. Учени от Университета Рокфелер в Ню Йорк са проучвали ген на име CRY1, който помага за регулирането на циркадния ритъм и това кога се чувстваме изморени.

Хората, които имат определена вариация на CRY1, имат по-дълги циркадни цикли от останалите, което пък ги кара да стоят будни по-дълго време.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
1841 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини