Въгледобивът ни е в риск

  • 26 април 2017 12:19

  • 2540
  • 3
Въгледобивът ни е в риск
©

Става дума за непропорционално съотношение между цената и ефекта от една мярка. Това коментира бившият икономически министър Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко по повод предстоящото обсъждане в Европейската комисия на документ, който залага занижени пределно допустими стойности на серни и азотни оксиди и живак. Опасенията са, че те са неизпълними от нито една въглищна топлоцентрала у нас.

"Централи като "Марица-изток" 2 например инвестираха стотици милиони в сероочистващи инсталации и електрофилтри за постигане на сегашните изисквания за нива на замърсители. Това е пример за зле прицелена регулация, целта е похвална, здравето на хората е преди всичко, но може би трябва да обясним, че става дума за минимално повишаване на изискванията за ефективността на тези филтри, които обаче са непостижими от вече въведените за стотици милиони от българските централи", обясни Трайков пред БНР.

Той коментира също така, че ако досега са се изисквани 94%, нашите централи улавят 96% от тези окиси. Сега обаче стойността се вдига на 98%.

"Което като положителен ефект за околната среда е пренебрежимо, но като финансово измерение на необходимите инвестиции е колосално и на практика слага кръст върху този отрасъл", обясни той.

Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко коментира и темата с "Газпром". Той смята, че е важно България да представи на Брюксел своята позиция.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2540 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.05.02 | 12:21

3
Това резултатът от 27 г. "само СДС".
Възмутен

2017.05.02 | 12:20

2
Колега, кога някой е казал че новите изисквания са отпаднали за България?

2017.04.26 | 13:07

1
AES-Гълъбово и сега работи с 98% ефективност на системите.А между другото тези изисквания отпаднаха за България.

Добави коментар

Водещи новини