Стартира българската надпревара за европейските литературни награди „Еврокон“ 2017

  • 26 април 2017 08:57

  • 2213
  • 0
Стартира българската надпревара за европейските литературни награди „Еврокон“ 2017
©

Започна гласуването за българските номинации за фантастика за европейския фестивал „Еврокон“. Българските любители на литературата и фантастиката ще могат да гласуват за своите фаворити, представени в 14 категории, на сайта http://bg.eurocon2017.eu/. Срокът за даване на вота е до полунощ на 1-и май.

В различните категории са номинирани отличили се в последните години български писатели, издателства, романи, сборници, разкази, периодични издания, представления, художници, илюстрации, изложби и изобщо всичко, популяризирало фантастичните жанрове в България. Има и две специални номинации: за дебют – на автори и художници, станали популярни през последните 3 години и за грандмайстор - личност с голям принос към фантастиката и фантастичната общност в продължение на поне 20 години. Българските представители на „Еврокон“ 2017 ще представят победителите от всяка категория и съответния жанр, в който творят и работят, на фестивала, който тази година ще се проведе през месец юни в Дортмунд, Германия.

В миналото България е била представяна от големи имена и писатели, едни от които са Любен Дилов и Весела Люцканова. Първата българска награда във фестивала е от 1983 година за култовата библиотека „Галактика“, а последната е от 2015-а за Алманах „Фантастика“. Миналата година фестивалът се проведе в Барселона, а българските участници бяха писателят-фантаст Елена Павлова, представители на електронното списание за фантастика Shadowdance, както и Атанас Славов, който представи там „Орфия – 2“ на английски език и нов брой на „Фентернет“ на испански.
“Eврокон” е ежегоден фестивал за фантастика, който се провежда на територията на Европа. Това е събитието, което събира най-масово представители на фантастичния фендъм от различни европейски страни.

В рамките на фестивала се провеждат множество лекции, кръгли маси и интервюта с известни автори пред публика. Събитието е съпътствано от изложения на фантастична литература и изкуство, а по време на официалното му закриване биват връчвани Европейските награди за научна фантастика. Следващата година изданието на фестивала ще се проведе в Амиен, родният град на Жул Верн. Любопитно е, че и България беше домакин на “Еврокон” – през 2004 година в Пловдив.
 

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
2213 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини