Никога свободата на медиите по света не е била толкова застрашена, констатират "Репортери без г

  • 26 април 2017 08:55

  • 2165
  • 0
Никога свободата на медиите по света не е била толкова застрашена, констатират "Репортери без г
©

Атаки срещу медиите, фалшиви информации, репресии и триумф на "силните хора" като Тръмп и Ердоган - никога свободата на медиите по света не е била толкова застрашена. Тази обезпокояваща констатация е направена в годишния доклад на неправителствената организация "Репортери без граници", посветен на свободата на медиите, предаде Франс прес.

Свободата на медиите преживява "трудна" и "много сериозна" ситуация в 72 (от общо 180 изброени и класирани в доклада страни), сред които са Китай, Русия, Индия, почти всички страни от Близкия изток, Централна Азия и Централна Америка, както и две трети от страните в Африка. Картата на света, съставена от "Репортери без граници", е "превзета" буквално от червен цвят, което означава, че ситуацията със свободата на медиите е трудна, и с черен цвят, което означава, че ситуацията на свободата на медиите е много сериозна.
Медиите са свободни само в петдесетина страни по света - в Северна Америка, Европа, Австралия, южната част на Африка, се посочва още в доклада.

"Репортери без граници" са обезпокоени от това, че има риск от негативна промяна в ситуацията със свободата на медиите по света, по-специално във важни демократични страни, се отбелязва още в документа.

"Вманиачеността по следенето и неспазването на принципа за запазването на тайната за източниците допринасят за спада на много страни, смятани довчера за добродетелни в областта на свободата на медиите", се констатира в доклада, съдържащ класация на страните, подредени по показателя "свобода на медиите". Така например САЩ са слезли надолу с две места до 43-о място, а Великобритания е слязла надолу с две места до 40-о място.

"Идването на власт на Доналд Тръмп в САЩ и кампанията за Брекзит във Великобритания дадоха по-голяма гласност на критиките и нападките срещу медиите и на фалшивите новини", се отбелязва още в доклада. "И навсякъде, където моделът на силния и авторитарен човек триумфира, свободата на пресата отстъпва", се посочва още в документа.

Отстъпление се констатира в Полша (54-о място), където е задушена независимата опозиционна преса, и в Унгария на премиера Виктор Орбан (71-о място). В Турция (на 155-о място, което е с 4 места по-надолу в сравнение с миналата година) президентът Реджеп Тайип Ердоган решително се отклони към авторитарните режими и "страната се превърна в най-големия затвор в света за работещите в медиите", отбелязват "Репортери без граници". Русия на Владимир Путин (на 148-о място) остава все така "пуснала корени" в дъното на класацията, допълва организацията.

В Азия Филипините се изкачват нагоре с 11 места (127-о място) благодарение на спад в броя на убитите журналисти през 2016 г., но обидите срещу медиите, изречени от президента Родриго Дутерте предвещават най-лошото.

В класацията на "Репортери без граници" на първите места са скандинавските страни, както беше и миналата година. Това означава, че в Норвегия, Швеция, Финландия, Дания има свобода на медиите. В дъното на класацията са Еритрея и Северна Корея, където слушането на чуждо радио, може да доведе "директно до концентрационен лагер", се казва в доклада.

Сред 25-те страни, в които медиите са най-атакувани, според "Репортери без граници", са Египет, Бахрейн, определени като "затвори за журналистите", Туркменистан, определена като "една от най-затворените диктатури в света", и Сирия (177-о място), страната, която е най-смъртоносна за журналистите. Журналистите и медиите са застрашени и в Узбекистан, Азербайджан, Виетнам, Лаос, Куба, Судан и Екваториална Гвинея, се казва още в доклада.

"Репортери без граници" критикуват и няколко страни от Близкия изток, като Иран (165-о място), която трови журналистите или ги осъжда на бичуване, както и Саудитска Арабия (168-о място), където журналистите също са осъдени на бичуване.

За Франция организацията констатира, че тя се е изкачила в класацията от 45-о място на 39-о място, но се допълва, че в страната има климат на вербални атаки срещу медиите. Констатира се, че се превръща в нещо нормално да бъдат обиждани и освирквани журналистите по време на митинги.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2165 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини