Спипаха двама за телефонни измами

  • 26 април 2017 06:46

  • 5203
  • 0
Спипаха двама за телефонни измами
© Булфото (Архив)

Криминалисти от Хасково задържаха двама мъже, извършили телефонна измама на територията на областта, съобщиха от МВР.

Операцията стартирала, след като на 18 април 61-годишна жителка на село Горно поле потърсила помощ в полицията и обяснила, че е станала жертва на телефонна измама. Изяснено е, че двамата са действали по схемата “съдействие при провеждане на полицейска операция”. Според инструкциите жертвата оставила наличните си 2040 лева на спирка в селото. Веднага било образувано досъдебно производство, стартирали и оперативно-издирвателни действия на териториите на ОДМВР Хасково и Велико Търново, проведени под надзора на прокуратурата. Двамата мъже, на 41 и 55 години, са задържани в павликенското село Бутово и са приведени в РУ Харманли. С постановление на наблюдаващия прокурор те са задържани за срок от 72 часа. Предстои прокуратурата да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража” спрямо тях.

Припомняме, че на 21 април т.г. бяха проведени още две операции под ръководството на сектор “Измами” в ГД “Национална полиция”. В тях активно участваха служители на ОДМВР - Стара Загора, Пловдив, Велико Търново, Плевен, Бургас, Габрово, СДВР и РДГП – Русе. В хода на операциите бяха установени петима участници в измамната схема.

При предприети действия от служители на ОДМВР - Стара Загора и Велико Търново бяха задържани трима рецидивисти - П.З. /35г./ от гр. Горна Оряховица, С.Д. /68 г./ от гр. Габрово, и Я. Я./25 г./ от гр. Ветово, заподозрени в извършени телефонни измами на територията на областите Стара Загора и страната.

Операцията бе проведена под ръководството на Районната прокуратура в Казанлък. Изяснено бе, че тримата са използвали същия сценарий за измама. След доклад на материалите в РП - Казанлък, те са привлечени като обвиняеми. На П. З. и С. Д. са наложени мерки за неотклонение “задържане под стража”, а на Я. Я. - мярка за неотклонение “парична гаранция”. При последвалите претърсвания в обитаваните от тях жилища бяха намерени и иззети множество мобилни телефони, SIM-карти, парични суми и златни накити.
Същия ден бе реализирана и операция и на територията на Пловдив, Плевен, Габрово и София. Криминалистите на СДВР и областните дирекции задържаха други двама рецидивисти - М.Б./29 г./ от гр. Левски и К.А./26 г./от с. Градище, Плевенска област. Установено бе, че дуото е действало на територията на гр. Хисаря и прилагало идентична схема за присвояване на суми в различни размери. С постановление на наблюдаващ прокурор при РП – Пловдив, М.Б. и К.А. са привлечени като обвиняеми за престъпление по чл.209 от НК и мярката им за задържане е удължена до 72 часа.
По случаите са образувани досъдебни производства, работата продължава под ръководството на прокуратурата.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
5203 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини