Приключи проверката за опазване на културното наследство в Стария Несебър

  • 25 април 2017 21:48

  • 1823
  • 0
Приключи проверката за опазване на културното наследство в Стария Несебър
© Булфото (архив)

Завърши проверката за опазване на културното наследство в Стария Несебър, съобщава пресцентърът на Министерството на културата /МК/.

Във връзка с публикации и материали в електронни медии за "дострояване на амфитеатъра в Старинния град Несебър с пластмасови арки", регионални инспектори от Югоизточния район към Главната дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" на МК извършиха проверка на място и по документи в Несебър. Проверката започна на 24 април, след като Инспекторатът се самосезира, се посочва в съобщението. Припомня се, че "Старият Несебър" е единственият български град, който цялостно е под патримониума на световната организация към ООН за опазване на културното и природно богатство на цивилизацията.

Основната задача на инспекторите е била да установят дали е нарушен Законът за културното наследство /ЗКН/. След проверката те са изготвили констативен протокол, включващ препоръки и предписания към община Несебър. При проверката по документи е установено, че липсва съгласувана с МК и одобрена от община Несебър проектна документация за монтираното преместваемо съоръжение, предмет на проверката. То е било монтирано в старата част на Несебър, в обхвата на Националния археологически и архитектурно-градоустройствен резерват "Старинен Несебър". По време на проверката общината е предприела действия по демонтирането на съоръжението и до приключването й голяма част от него е била демонтирана. От Инспектората на МК ще проследят и окончателното му премахване, се посочва в съобщението.

Старинен град Несебър е в Листата на световното културно и природно наследство от 1983 г. Той е със статут на групова недвижима културна ценност "Археологически резерват и историческо селище - архитектурно-строителна и урбанистична недвижима културна ценност "Старинен град Несебър". Със заповед на министъра на културата от юли 2015 г. са определени предписания за опазване на обекта. С тях се изисква всяка дейност по устройствени намеси, застрояване, преместваеми обекти и елементи на градското обзавеждане, озеленяване и благоустрояване, проектиране и изграждане на мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура да се извършва след съгласуване с МК по реда на ЗКН, се припомня в съобщението.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1823 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини