Трайчо Трайков разкри каква трябва да бъде българската позиция по преговорите на ЕК с "Газпром&

  • 25 април 2017 17:37

  • 3499
  • 4
Трайчо Трайков разкри каква трябва да бъде българската позиция по преговорите на ЕК с "Газпром&
©

Информацията за акцията в КЕВР е много оскъдна и не може да се правят генерални изводи. Дейността и съставянето на енергийния регулатор далеч не е перфектно. Кой ли не се опитва да контролира комисията и нещата не се получават. Ако се спазват правилата, всичко ще е наред.

Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият енергиен министър Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко. Можем да си върнем 2 млрд. лева от "Газпром". От "Нова република" разтръбихме новината, но тя съвпадна с предизборната кампания и останалите партии решиха да не коментират. В началото на седмицата се срещнахме със служебния премиер Огнян Герджиков, бъдещия премиер Бойко Борисов и неговия екип. Това е напредък. Решението на българската страна трябва да бъде публично. Становище може да изпозлва всяка една заинтересована страна, буквално всеки един гражданин, а не само правителството. Разбира се позицията на правителството ще е най-важна и ще тежи най-много. Нашите интереси са по-широки от това, което предлага "Газпром", каза още той.

Основните теми са две - какво ще представлява газовият пазар в България и как сме били ощетени във времето назад. В доклада на ЕК е записано, че България и още седем държави са надплатили значително количество пари. Ако се върнем до 2005 година, ще видим, че сме надплатили 3 млрд. лева. Ние имаме правото да си поискаме тези пари и те да се използват за намаляване на цената на газа. ЕК е предприела позиция да иска от "Газпром" повече такова нещо да не се случва. Половината държави нямат претенции, но Полша и прибалтийските републики искат ЕК да глоби "Газпром" и тези пари да бъдат търсени. Българското правителство засега не е определило позицията си. Според мен най-добрата позиция е да искаме някаква компенсация от "Газпром" и същевременно да забравим миналото. Един вид средна позиция, разкри Трайков.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3499 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
бай Данчо

2017.05.31 | 17:42

4
Значи всички ще си пойскат надплатените милярди, само ние "богатите" българи ще искаме нещо по-средата, демек хората натоварени за новите преговори ще се облажът за сметка на газта и после пак ние ще я плащаме скъпо...

2017.05.31 | 17:42

2
Първо Руската федерация не е член на ЕС така че какви глоби какви пет лева , може би трябва да спомене седемте български фирми посредници между Газпром и Булгаргаз който надуват цената от 210 долара на 535 долара смият Борисов през 2011 година се оплака от тези "посредници" но н
аз

2017.05.31 | 17:42

3
ЕК може да глоби ГАЗПРОМ! Тази фирма оперира на европейския пазар! Така, че ЕК има право да поиска такава глоба! ЕК трябва да поиска и глоба за даваните подкупи! Защото и това е проблем!
И ти ли си Юда?

2017.04.25 | 21:06

1
Защо само 3 млрд. бе Трайков? Нали цената на газта е вързана за цената на петрола? А той от 2г. в цял свят падна двойно!!!

Добави коментар

Водещи новини