Жестоки скандали във временната комисия определяща правилника за работа на НС

  • 25 април 2017 16:38

  • 5833
  • 4
Жестоки скандали във временната комисия определяща правилника за работа на НС
© Novini.bg

Луд скандал се завихри в парламента по време на заседанието на комисията, която готви правилника на Народното събрание.

Ябълката на раздора стана отпадането на блиц контрола по предложение на ГЕРБ. Срещу това скочиха от ДПС и БСП и напуснаха заседанието в знак на протест, след като блицконтролът падна от правилника с 12 гласа "за" и 7 "против". Лично ще се оплача на Цветан Цветанов, закани се Хамид Хамид от ДПС, цитиран от Канал 3. Той се скара на Данаил Кирилов, че е отсъствал от пленарната зала, когато шефът на ПГ на ГЕРБ напомни в декларация в първия ден на 44-тото НС, че България е парламентарна република. "В крайна сметка Меркурият почти свърши, Бойко Борисов няма от какво да се страхува и може да дойде в парламента", изригна депутатът от ДПС.

Това е пълзящ тоталитаризъм, обвини Красимир Янков от БСП, като укори Патриотите, че подкрепят в това начинание ГЕРБ. Вие като един Матросов на амбразурата браните премиера, провикна се и социалистът Иван Иванов, а Дора Янкова стигна до заключението, че след като контролът веднъж месечно в сряда отпада, на опозицията не й остава друго, освен да отиде в градинката пред парламента и да си говори с портретите на премиера и четирите вицета. На аргументите на Екатерина Захариева от ГЕРБ, че блиц контролът е само загуба на парламентарно време, през което могат да бъдат приети важни закони, като ГПК, соцдепутатката отвърна, че много й се иска Захариева да отиде еврокомисар и да застане на трибуната на Европарламента, и там да каже, че блиц контролът е губене на време.

Шефът на временната комисия Данаил Кирилов пък напомни, че в Конституцията няма такова нещо като блиц контрол, а само петъчен парламентарен контрол и блицформата е била въведена от кабинета Орешарски - за да идва да си се хвали. Аз се радвам, че премиерът толкова е липсвал, каза Кирилов и цитира статистиката - в 43-тото НС Борисов е идвал 9 пъти от общо 20 блиц контрола. Въпреки че обеща да гласува заедно с ГЕРБ за отпадането на блиц контрола, Ревизоро каза на колегите си, че не е добре с един и същ правилник да подлагаме на контрол главния прокурор на всеки три месеца, а да освобождаваме от такъв министър-председателя.

След скандала обаче Кирилов даде дори почивка, за да покани отново да се върнат на заседанието депутатите от БСП и да защитят предложението за замразяването на депутатските заплати. Те отказаха да се завърнат и ГЕРБ, Патриоти и ВОЛЯ отхвърлиха идеята, като приключиха набързо с правилника. Така, безпрецедентно, правилата за работа на 44-тото Народно събрание бяха приети на първото и единствено заседание на временната комисия.

По-рано пак с лют отпор от страна на опозицията управляващите преместиха излъчването на парламентарния контрол по БНТ2 без нито един екип от държавната телевизия да присъства в парламента, макар че предложението е било именно на нейното ръководство. То бе вкарано от Валери Симеонов и Патриотите по желание на БНТ, за да можели да излъчват световни първенства и футболни мачове по БНТ 1 в петък, вмто парламентарен контрол.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5833 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Голям съм наивник!

2017.04.27 | 17:24

4
Помислих, че са се скарали за увеличение на месечните заплати и бонуси - от 10 хил. лв. на 15 хил. лв.

2017.04.27 | 17:24

3
За нищо не ставате !!!

2017.04.27 | 17:24

2
боклуците отиграват пиески

2017.04.27 | 17:24

1
Комунистически говеда

Добави коментар

Водещи новини