Студеният април удря и реколтата от праскови

  • 25 април 2017 12:35

  • 1372
  • 0
Студеният април удря и реколтата от праскови
© Novini.bg

От 50 до 70% по-ниски добиви на праскови се очакват в Сливенско в сравнение с предходната година, каза председателят на Сдружение "Българска праскова" в Сливен Коста Петров, цитиран от БТА.

Причина за това са падналите слани и студеното време. В региона се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България. Според агростатистиката прасковите са около 16 000 декара, около 3000 декара са насаждения със сливи и джанки, черешите са около 8000 декара.

Стопаните очакват при черешите и сливите добивите да паднат с не по-малко от 30 на сто. При прасковените насаждения най-много са пострадали площите по поречието на река Тунджа, където в събота е паднала слана, а температурите са стигнали до минус 3 градуса. Пострадали са също и ранните картофи. Продължителната студена зима излъга производителите, които очакваха овошките да цъфнат по-късно, каза Петров. Той коментира, че рядко се случва април да бъде толкова студен.

Според него производителите не трябва да разчитат на застрахователите, нито на държавата за компенсации за пропадналите площи. Никога не сме били сектор с привилегия и на нас не се обръща внимание, коментира Петров.

Последвайте канала на

Novini.bg
1372 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини