Три африкански държави получават първите в света ваксини срещу малария

  • 25 април 2017 11:53

  • 3234
  • 1
Три африкански държави получават първите в света ваксини срещу малария
© Getty Images

Първите в света ваксини срещу малария ще бъдат въведени от догодина в три африкански страни - Гана, Кения и Малави.

Ваксината RTS,S обучава имунната система да атакува паразита на маларията, който се разпространява при ухапване от комар.

Световната здравна организация
(СЗО) отбелязва, че ваксината има потенциал да спаси десетки хиляди хора, пише nauka.offnews.bg.

Ваксината е преминала строго контролирани тестове, но все още не е ясно как ще се представи в реална среда, където достъпът до здравни услуги е ограничен. Въпреки неоспоримия напредък на медицината по отношение на инфекциозните болести, маларията винаги е била като забито в петата трънче. Всяка година болестта засяга 200 милиона души и убива половин милион, въпреки огромният напредък, постигнат в нейното овладяване.

Около 90% от случаите на заразени са в районите под Сахара, а трите африкански страни, където ще се проведе пилотната програма на СЗО, са избрани на случаен принцип. Те са сред най-силно засегнатите от маларията държави, но също така при тях действат мащабни програми за наблюдение и превенция на болестта. Между 2000 и 2015 г. предпазните мерки намалиха с 62% всички свързани с маларията смъртни случаи. СЗО се надява унищожи болестта до 2040 г.

Първата по рода си ваксина срещу малария първо ще бъде приложена на деца на възраст между 5 и 17 месеца, съобщават световните агенции. Необходими са четири дози - веднъж месечно за три поредни месеца и след това четвърти път 18 месеца по-късно. Във всяка от избраните страни най-малко 120 000 деца ще бъдат ваксинирани, за да се установи дали обещаващите резултати от клиничните тестове ще издържат на реалните условия.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
3234 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
JJIvanov

2017.04.25 | 12:07

1
У нас преди години ме помолиха за анализ на комарите..Оказа се ,че маларията идва от комари обитаващи древни аномални зони..След ликвидиране на блатата край Дунав обиталищата на комарите в тези зони пропадат ..

Добави коментар

Водещи новини