САЩ наложиха санкции на 271 сирийски учени

  • 24 април 2017 21:41

  • 6020
  • 1
САЩ наложиха санкции на 271 сирийски учени
©

САЩ наложиха финансови санкции на 271 учени от сирийски център за разработване на неконвенционални оръжия. Мярката е в отговор на атаката с токсичен газ, извършена в началото на април в сирийската провинция Идлиб, предадоха световните агенции.

Това са сред най-значимите санкции, приемани от американското министерство на финансите предвид броя на засегнатите от тях хора, заяви висш американски представител. Попадащи под обхвата на мярката са специалисти от Центъра за научни изследвания в Сирия - правителствена агенция, отговаряща за разработването, производството и разпространението на неконвенционални оръжия в страната. 271-те души, засегнати от санкциите, имат опит в химията и/или са работили по програмата за химически оръжия на Сирия от поне 2012 г., се казва в съобщение на министерството на финансите на САЩ.

Санкциите се изразяват в замразяване на авоарите в САЩ на засегнатите лица. На тях се забранява и използването на американската финансова система. В предполагаемата химическа атака в Идлиб загинаха 87 души, а стотици бяха ранени. В отговор САЩ изстреляха ракети Томахок по сирийска военна база. С приемането на новите санкции американските власти изпращат силен сигнал, че ще държат режима на Башар Асад отговорен изцяло за крещящите нарушения на правата на човека. Целта на този сигнал е и да се попречи на разпространението на този тип варварски химически оръжия, се посочва в съобщението на министерството на финансите. Според американски представител, визираните от санкциите учени са високо квалифицирани и разполагащи с възможността да пътуват и да използват американската финансова система.

Последвайте канала на

БТА
6020 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.04.27 | 20:43

1
Не разбирам само значението на "предполагаема". Значи - наказвате хората за нещо предполагаемо- така ли да се разбира?? И това идва от "сърцето" на демокрацията в света!! Смях!!!

Добави коментар

Водещи новини