Филипинският президент беше обвинен в масово убийство

  • 24 април 2017 16:33

  • 12390
  • 2
Филипинският президент беше обвинен в масово убийство
©

Филипинският президент Родриго Дутерте и 11 високопоставени служители бяха обвинени пред Международния наказателен съд в масово убийство заради неспиращите убийства на заподозрени престъпници и наркотрафиканти, съобщиха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА.

Искът беше подаден в съда в Хага от филипински адвокат, представляващ човек, признал, че е убивал хора по нареждане на Дутерте, още докато той е бил кмет на южния град Давао.

Адвокатът Джуд Сабио обвинява президента, че е извършил "кланета или екзекуции без съд, което представлява престъпление срещу човечеството", когато е бил кмет на южния филипински град Давао, че лично е участвал в тези престъпления и е действал чрез своя ескадрон на смъртта. Обвиненията засягат и обявената от него вече като президент война срещу наркотиците.

Това е първото обвинение за престъпление срещу човечеството срещу филипински лидер.

Сабио заяви, че убийствата са започнали, след като Дутерте станал кмет на град Давао през 1988 г., пост, който оттогава се заема от него или членове на семейството му.

"Мрачните статистики за над 7000 убийства, свързани с наркотиците, не могат да не бъдат печални, особено в контекста на това, че са изминали едва седем месеца, откакто Родриго Дутерте стана президент", заявява адвокатът в 77-страничния си иск. Той призова главния прокурор на Международния наказателен съд Фату Бенсуда да предприеме действия по иска, които биха станали "началото на края на тази мрачна, противна, ужасна и зловеща ера на Филипините".

Още 1400 души са били ликвидирани в Давао по време на управлението на Дутерте, се казва в иск. Той е и срещу министъра на правосъдието Виталиано Агире, началника на полицията Роланд дела Роса, председатела на долната камара на националния парламент Панталеон Алварес и други високопоставени служители, добавя ДПА.

Канцеларията на президента все още не е публикувала изявление за иска. Водената от Дутерте война срещу наркотиците беше осъдена от международната общност, но проучванията на общественото мнение показват, че повечето филипинци подкрепят кампанията срещу престъпността.

ООН, ЕС, САЩ и множество правозащитни организации са изразявали притесненията си от убийствата без съд на Филипините. През октомври Бенсуда заяви, че е "силно притеснен от обвиненията и от факта, че високопоставени представители на филипинската страна изглежда оправдават убийствата и дори насърчават силите на реда и гражданите да продължават да използват смъртоносна сила срещу тези лица". Тогава тя предупреди, че тези високопоставени лица може да бъдат съдени.

Главната прокурорка ще реши дали трябва да се започне предварително разследване на ситуацията.

Неотдавна Джуд Сабио представляваше Едгар Матобато, който се представя за "разкаял се убиец". През септември Матобато заяви пред горната камара на филипинския парламент, че е бил част от ескадрон на смъртта, ликвидирал хиляда души, престъпници и опозиционери, по заповед на тогавашния кмет на град Давао Родриго Дутерте. През декември президентът потвърди, че навремето лично е убивал предполагаеми престъпници, за да даде пример на полицията, припомня АФП.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
12390 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Фройд

2017.08.28 | 21:38

2
Поредният, прикрит neдepacт. По нечовешката злоба ще ги познаете.
чифутите

2017.08.28 | 21:38

1
се задавят от злоба, като чуят за него и за ким че.

Добави коментар

Водещи новини