Румен Радев призова партиите към отговорно и конструктивно отношение в НС

  • 24 април 2017 16:31

  • 1368
  • 0
Румен Радев призова партиите към отговорно и конструктивно отношение в НС
© Булфото

Държавният глава призова политическите партии към отговорно и конструктивно отношение в Народното събрание и за обединение по важните за обществото теми.

Президентът Румен Радев започна консултациите за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Парламентарно представените политически сили трябва да изоставят предизборната реторика и да се съсредоточат върху разрешаването на важните за българското общество проблеми, свързани с постигането на икономически ръст и повишаване на доходите, преодоляване на демографската криза, гарантирането на повече сигурност за гражданите, както и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. За това призова президентът Румен Радев, който последователно проведе, в изпълнение на конституционната процедура за връчване на мандат за съставяне на правителство, консултации с представителите на парламентарните групи на ПП ВОЛЯ, на „Движение за права и свободи“ и на „Обединени патриоти“.

По време на срещите си с политическите сили държавният глава подчерта, че в президентската институция управленски коалиции няма да бъдат договаряни. „Това е задача на партиите. Българското общество е изправено пред много проблеми и очаква сформирането на стабилно парламентарно мнозинство и правителство“, каза Румен Радев. Държавният глава беше категоричен, че провеждането на нови парламентарни избори в този момент ще има негативен ефект за страната и народа и призова политическите сили да се стремят към консенсус и обединяващи решения за създаване на работеща управленска коалиция.

Председателят на ПП ВОЛЯ Веселин Марешки запозна държавния глава с приоритетите на политическата сила в мандата на 44-ото Народно събрание. По думите му от ключово значение за страната е да се подобри дейността на администрацията за привличането на повече инвестиции и за увеличаване на икономическия ръст. ПП ВОЛЯ ще продължи да работи за създаването на стимули, които да насърчат младите хора да останат в България, подчерта Веселин Марешки.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че очаква отговорните политически партии да съставят програма за управление, на основата на ценности, и около нея да се формира мнозинство в Народното събрание. „Не държим на всяка цена ДПС да участва в следващата изпълнителна власт“, заяви Мустафа Карадайъ и добави, че ДПС не биха подкрепили управление „с участието на крайни радикали и националисти“. По думите на Мустафа Карадайъ е по-важно да бъде съхранена стабилността на държавата, а не да се търси самоцелно стабилност на една или друга власт.

По време на срещата си с държавния глава, представителите на ПГ на „Обединени патриоти“ Валери Симеонов, Волен Сидеров и Красимир Каракачанов изразиха позицията на политическата сила за предварителното постигане на коалиционно споразумение на основата на споделени ценности и приоритети, които да гарантират стабилност в работата на бъдещото правителство. „Това е и причината на този етап да не сме договаряли конкретни министерски постове“, заяви Валери Симеонов. Лидерите на политическата формация бяха категорични, че страната се нуждае от стабилност и от успешно реализиран четиригодишен управленски мандат. Подчертана беше и позицията на парламентарната група за предприемането на ефективни мерки срещу всеки опит за външно вмешателство във вътрешните работи на България.

Утре държавният глава ще продължи консултациите с представителите на парламентарната група на "БСП за България" и с парламентарната група на ПП ГЕРБ.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1368 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини