Ступа София - тибетско късче в полите на Плана планина

  • 24 април 2017 15:15

  • 19230
  • 6
Ступа София - тибетско късче в полите на Плана планина
© Андрей Алмазов

Казва се, че когато попитали Буда как е започнал светът, кой е създал Вселената, той мълчал, защото в будизма няма начало и край. Вместо това има безкраен цикъл на раждане и смърт. Прераждането е основна концепция в различни духовни и религиозни традиции. Някой може да попита какъв е смисълът на това? От гледна точка на будизма просветлението е просто намиране на истинското "аз", което по дефиниция е вечно и трайно, тъй като всяко променливо и нетрайно "аз" се приема за фалшиво.

Заобиколена от спиращата дъха красота на Рила, Витоша и Плана планина, Ступа София привлича многобройни посетители, давайки им възможност да се докоснат до будистките учения.

Изградена в село Плана от практикуващите Диамантения път на будизма, симпатизанти на Плана Ретрит център, спонсори и множество малки дарения, тя е един от близо 700-те будистки центрове на Диамантения път под ръководството на Лама Оле Нидал.

Но какво значи ступа? Ступа (от санскрит – буквално „куп, насип“) е постройка с конусовиден или пирамидален силует – монументален обект на почит разпространен във всички будистки култури. Ступите носят щастие, изпълняват желанията на хората с добри намерения и защитават света от бедствия и конфликти.

Според будистките учения има осем вида ступи. Всеки от тях представя важно събитие от живота на Буда Шакямуни. Ступата на Просветлението, от който вид е и Ступа София, символизира постигането на напълно пробудения ум.

Всеки от осемте различни видове ступи се изгражда според много прецизни инструкции, при което трябва да се изпълнят точни пропорции и конструкция. Ступите се активират от квалифицирани лами чрез мощни церемонии. Причината да се изгради подобна "ступа" е, за да се напомни на хората за техните неограничени възможности. С тези думи Лама Оле Нидал откри и освети структурата на 14 август 2015 г.

Ступата се издига на височина от 6, 80 метра, а архитект е германецът Войтек Косовски. "Защо такава структура? Не мога да вляза, не мога да се подслоня. Не мога да я използвам по друг начин, освен да я гледам. Но точно това е целта" споделя той в документалния филм  "Скъпоценният камък"/ The Jewel, посветен на монумента.

Съветваме ви да посетите час по скоро това наелектризиращо място, намиращо се в село Плана, само на 34 км от центъра на София. Обикалянето и медитирането около нея, дори и самото фокусиране на ума върху нея носи благословия. А ако желаете да подпомогнете проекта финансово, можете да го направите на място или чрез дарение онлайн в сайта на Диамантения път на будизма.

Заглавна снимка © Андрей Алмазов

Последвайте канала на

Борислава Борисова
19230 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2017.06.08 | 11:30

4
ПОРЕДНОТО НЕЗАКОННО СТРОИТЕЛСТВО
M

2020.01.21 | 12:18

6

Да, да....това като лафа: "не били компоти, а компютри!". Но важното е да се осъди, пък информация и аргументи - за к'во?! И, не - не е евреина. За протокола. Плана Хайтс е "друга бира".

Anonimen

2019.10.19 | 06:28

5

Това не е ли евреина който искаше да изгражда еврейско селище а пък направи будистки "ступа" в Плана нещо не е като хората но са хвърлени доста пари....

tuti-feuti

2017.05.29 | 08:54

3
Нашите православни църкви и храмове са много по красиви и в тях човек седейки в блажената тишина може да медитира колкото си иска,защото молитвата отправена към Бог също е начин за медитация.
rositsa

2017.05.29 | 08:54

2
Това са съвсем различни неща. Няма място за сравнение. Кое е красиво, по-красиво, най-красиво е въпрос на вътрешно светоусещане на възприемащия и лепенето на етикети в стил "хип-хопа ми е много по-добър от хип-хопа ти..." не е добра идея. Хората не са направени под един калъп и в
Иван

2017.05.29 | 08:54

1
Браво! Това е философията най-близка до Бога!

Добави коментар

Водещи новини