Предвижда се осигуряване на 30-процентов резерв от ваксини

  • 22 април 2017 15:43

  • 4933
  • 1
Предвижда се осигуряване на 30-процентов резерв от ваксини
©

Предвижда се поетапно създаване на 30-процентов резерв от ваксини, каза пред журналисти д-р Теодора Тодорова, представител на Министерството на здравеопазването по време на семинар, посветен на ваксинопрофилактиката.

Създаването на този резерв ще стане поетапно, обясни Тодорова и допълни, че целта е чрез него да се поддържа процеса на имунизации, ако има проблем с доставката на ваксини за задължителния имунизационен календар.

Остава проблемът с ритмичността на осигуряване на ваксините, каза още Тодорова и посочи, че предстои нормативна промяна за дългосрочно планиране на необходимото количество ваксини. От тази година се предвижда да се сключват по-дългосрочни договори за доставка на ваксини. По думите на Тодорова трябва да се засили контролът върху извършването на задължителните имунизации.

Днешните деца в "Столипиново" боледуват от морбили, защото техните майки не са били имунизирани, каза още Тодорова и представи данни за имунизационния обхват през 2015 и 2016 год. През двата периода се посочва, че имунизационният обхват е голям сред новородените, докато те все още са в болница, но след това нивото на обхванатите с реимунизации спада.

Последвайте канала на

Нора Виткова
4933 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.04.24 | 11:23

1
а йод ? нема ли да подържаме на склад

Добави коментар

Водещи новини