Съставят два акта на Втора МБАЛ - София след проверка

  • 21 април 2017 20:26

  • 19139
  • 1
Съставят два акта на Втора МБАЛ - София след проверка
©

След публикация за лошото финансово състояние на Втора МБАЛ - София и сигнали за лоши условия на труд, от които се оплакаха работещи в „Клиниката по акушерство и гинекология” пред Novini.bg, реакцията на институциите не закъсня. След извършена проверка и Столична община и Инспекцията по труда, на лечебното заведение са съставени два акта за нарушения.

Проверките са били извършени в началото на месец април. Ето какво са установили те. „В резултат бяха връчени два акта – за неосигурено работно облекло на персонала и за полагане на над 150 часа извънреден труд през 2016 г. Работно облекло за работещите в болницата не е купувано в последните години, заради недостиг на финансови средства. Настоящето ръководство на болницата е от 2015 г. и опитва да разреши проблема с недостига на средства.

През 2016 г. Втора МБАЛ – София ЕАД кандидатства за финансиране по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г. BG05M90P001 – 1.008 „Добри и безопасни условия на труд“, но финансиране беше отказано. Ръководството на болницата се обърна и към БЧК, откъдето е получено дарение през т.г. – работно облекло, но неговото количество е недостатъчно за персонала на болницата.

Във връзка с предписанията на контролните органи за предоставяне на работно облекло, в срок до 31.05.2017 г., директорът на болницата ще подготви необходимата документация за стартиране на обществена поръчка. Длъжностни лица от АГ клиника на „Втора МБАЛ – София“ ЕАД действително са положили над 150 часа извънреден труд през 2016 г.. Това нарушение е следствие от изискването за поддържане на 24 - часов спешен режим на работа на отделенията в клиниката. Съгласно предписанията на контролните органи, директорът на болницата е разпоредил стриктно спазване на установените правила, съгласно Кодекса на труда.

В момента се прави анализ на икономическата ефективност на различните структури в болницата и се търсят възможности за оптимизиране на работата им. Целта е да се подобри нивото на предлаганите медицински услуги и да се открият нови възможности за финансови приходи“, посочват от общината за медията ни.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
19139 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
опа

2017.04.24 | 12:12

1
Що не дойдете в Ловешката болница да видите колко часа извънреден труд се извършва от сестрите поради липса на персонал!

Добави коментар

Водещи новини