Загива ли планетата ни? (видео)

  • 22 април 2017 10:10

  • 16937
  • 1
Загива ли планетата ни? (видео)
©

Днес отбелязваме Международния ден на Земята.

Всяка година на 22 април над половин милиард души го честват.

Денят на Земята се чества над четири десетилетия, а от няколко години официално е включен в календара на ООН. Смята се и за рожден ден на съвременните екологични движения. Първият такъв ден е отбелязан в Сан Франциско и още няколко града в САЩ през 1970 г., за да се привлече внимание към екологичните проблеми на планетата и да се демонстрира политическа подкрепа за справянето с тях.  Тогава честването е организирано от Гейлорд Нелсън – бивш губернатор и сенатор от Уисконсин, който издига каузата за опазване на природата и Денис Хейес – изявен студентски лидер.

България се включва в отбелязването му през 1993 година. На 22 април 1992 г. Президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята.

За това какви са проблемите на нашата планета и как ние трябва да се грижим за околната среда разказа пред novini.bg Лариса Нешева от Националния музей "Земята и хората“.

Проблемите, по думите й, с всяка година нарастват. Трябва да се наблегне най – вече върху контрола, обясни Нешева. "Редно е да направим всичко, за да предадем чиста природа на идните поколения", заяви Лариса Нешева.

"Отговорност на всеки един от нас е да запазим природата чиста. Трябва да има много голяма грамотност сред хората за опазване на климата", обясни пред камерата на novini.bg Лариса Нешева.

Хората, обединявайки своите, не трябва да позволят да се стига до екологична катастрофа. Въпреки замърсяването обаче, все още планетата не е изправена пред глобална екологична катастрофа, обясни Лариса Нешева.

Националният Музей "Земята и хората" от години провежда редица инициативи и конкурси, свързани с този международен празник.

Какво още каза Ларица Нешева пред камерата на novini.bg, вижте ТУК:

 

 

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Последвайте канала на

Novini.bg
16937 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
бели радиоактивни Фарове клатят климата денем и но

2017.04.22 | 13:45

1
НАпомнят че нагли наркомани на власт са принудили стотици милиони водачи на МСПС да увреждат тежко и трайно Земята ни с включени скенери денем и нощем ПО този повод предлагат миролюбиво да се спрат от движение всички автомобили с монтирани скенери вкл лед,лазерни и ксенон

Добави коментар

Водещи новини