Мая Манолова сезира Конституционния съд за текст от Кодекса на труда

  • 21 април 2017 14:06

  • 9029
  • 4
Мая Манолова сезира Конституционния съд за текст от Кодекса на труда
© Булфото (архив)

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на сезира Конституционния съд (КС) с искане за установяване на противоконституционност на текст от Кодекса на труда (КТ), който задължава работодателите при финансови затруднения да изплащат на своите работници до 60 на сто от дължимите възнаграждения, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

Разпоредбата съдържа вътрешно противоречие, защото работникът бива ощетен от своя работодател, тъй като си изпълнява задълженията, а му се гарантират едва 60 процента от неговата заплата. Според Манолова Конституцията е пределно ясна - за всеки положен труд се изплаща пълно трудово възнаграждение.

Въпросният текст от КТ освен това противоречи и на принципите на правовата и социална държава според разпоредбите и преамбюла на българската конституция. Трудовото възнаграждение е основният, а често пъти и единственият източник на доходи за работника или служителя. Не са редки и случаите, когато само един от двамата родители работи по трудово правоотношение, когато единственият трудов доход е намаленото трудово възнаграждение. На този доход разчита цялото семейство, се посочва в жалбата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9029 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.04.25 | 12:44

4
никакви резултати, другарко!!! само бла бла бла или на ваш язьiк - болтай....

2017.04.25 | 12:43

3
дърта курва

2017.04.25 | 12:43

2
Че то да беше само това. Ами според една конвенция № ..., ратифицирана от наш Парламент инспекцията по труда извършва проверка без присъствието на жалбоподателя, т.е на работника или служителя, което си е чисто и просто "да изпишем вежди на работодателя". Един път има нарушен
Умник Гюро

2017.04.25 | 12:43

1
БСП/БКП кри за Урана 60 години. Това е геноцид и национално предателство.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини