Харесайте facebook страницата ни

Мая Манолова сезира Конституционния съд за текст от Кодекса на труда

© Булфото (архив)

Омбудсманът Мая Манолова сезира Конституционния съд (КС) с искане за установяване на противоконституционност на текст от Кодекса на труда (КТ), който задължава работодателите при финансови затруднения да изплащат на своите работници до 60 на сто от дължимите възнаграждения, съобщиха от кабинета на омбудсмана.

Разпоредбата съдържа вътрешно противоречие, защото работникът бива ощетен от своя работодател, тъй като си изпълнява задълженията, а му се гарантират едва 60 процента от неговата заплата. Според Манолова Конституцията е пределно ясна - за всеки положен труд се изплаща пълно трудово възнаграждение.

Въпросният текст от КТ освен това противоречи и на принципите на правовата и социална държава според разпоредбите и преамбюла на българската конституция. Трудовото възнаграждение е основният, а често пъти и единственият източник на доходи за работника или служителя. Не са редки и случаите, когато само един от двамата родители работи по трудово правоотношение, когато единственият трудов доход е намаленото трудово възнаграждение. На този доход разчита цялото семейство, се посочва в жалбата.

Коментари
Коментари (4)
Коментирай
(гост)
25.04.2017 | 12:44

никакви резултати, другарко!!! само бла бла бла или на ваш язьiк - болтай....

Рейтинг:
 
0
Умник Гюро (гост)
25.04.2017 | 12:43

БСП/БКП кри за Урана 60 години. Това е геноцид и национално предателство.

Рейтинг:
 
9
(гост)
25.04.2017 | 12:43

Че то да беше само това. Ами според една конвенция № ..., ратифицирана от наш Парламент инспекцията по труда извършва проверка без присъствието на жалбоподателя, т.е на работника или служителя, което си е чисто и просто "да изпишем вежди на работодателя". Един път има нарушен

Рейтинг:
 
1
(гост)
25.04.2017 | 12:43

дърта курва

Рейтинг:
 
15
 
Добави Коментар