ВАП протестира решението на КЕВР за цената на природния газ

  • 21 април 2017 13:21

  • 2983
  • 0
ВАП протестира решението на КЕВР за цената на природния газ
©

Върховна административна прокуратура протестира решението на Комисията за енергийно и водно регулиране, с което цената на природния газ се повишава с близо 30 на сто. Това съобщиха от прокуратурата.

От прокуратурата са установени съществени нарушения на административнопроизводствените правила, тъй като при произнасянето на КЕВР не са отчитани обстоятелства, чието изясняване е дължимо по закон и е счетено за необходимо от самия орган. Решението е по повод подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цени за второто тримесечие на тази година. При проверката на ВАП са разкрити противоречия с наредбата за регулиране на цените на природния газ от 2013 година. В нея е описан принципа за спазване на най-ниски разходи при образуване на цената на природния газ на вход на газопреносните мрежи.

Според ВАП са нарушени и основни принципи на Закона за енергетиката - на прозрачността за определяне на цените, за възстановяване на икономически обоснованите разходи на дейността на енергийните предприятия, защото решението не съдържа всички конкретни цифрови величини и начина, чрез които са определени ценовите компоненти и не е ясен начинът на образуването им. От ВАП е констатирано и, че решението на КЕВР противоречи с целта на закона, тъй като на практика се потвърждава заявлението на "Булгаргаз" АД и извършеното не е в унисон и с целите по закона и с основните, ръководните начала за дейността на независимия държавен орган, чиято дейност се осъществява по силата на закона въз основа на независимост, безпристрастност, професионализъм, почтеност, последователност, публичност и прозрачност. Описаните нарушения, допуснати при издаване на протестирания акт водят до незаконосъобразност в цялост, поради което ВАП иска пълна отмяна на решението на КЕВР.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2983 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини