Гледайте НА ЖИВО: Какво се случва в едно щъркелово гнездо? (снимки)

  • 21 април 2017 11:16

  • 20367
  • 0
Гледайте НА ЖИВО: Какво се случва в едно щъркелово гнездо? (снимки)
© Българското дружество за защита на птиците (БДЗП)

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) следи в реално време съдбата на щъркелката Снежи. Това е възможно благодарение на поставената преди дни камера в близост до щъркеловото гнездо.

Щъркелката е изоставена от мъжкия, кръстен от БДЗП Ростислав, и сега е сама с двете си яйца. Всеотдайната женска дори в снега и студа не напуска гнездото, а полага усилия да опази яйцата си.

От БДЗП видяха веднага след поставянето на камерата, че пръв в гнездото се завърнал мъжкият щъркел - Ростислав. Няколко дни по-късно се появила и женската. Тя е много по- бяла и по-чиста от него и затова носи името – Снежана или на галено Снежи.

В реално време, в продължение на дни, БДЗП са станали свидетели на усилията, които положи Ростислав, за да подготви гнездото в очакване на женската. Той упорито носел материал и укрепваше дома. 

След бурната и страстна любов изживяна от двойката, Ростислав  обаче напусна гнездото и изостави младата щъркелка.

Снимка: Българското дружество за защита на птиците (БДЗП)

Според експертите Ростислав или е загинал, или  се е преместил далеч от село Ярлово. Възможно е обаче Ростислав да е предпочел друга женска пред Снежи. Много е вероятно да е преместил в някое от съседните гнезда в селото и да живее с новата си избраницата.

Дали Снежи ще успее да отгледа сама щъркелчетата, дали отново ще се появи Ростислав и как ще се развият взаимоотношенията им – гледайте на живо!

Последвайте канала на

Десислава Станева
20367 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини