Харесайте facebook страницата ни

В Хасково да бъдат спокойни, няма риск за населението (видео)

© Булфото (архив)

За момента не съществува здравен риск за населението на Хасково, съобщи от парламентарната трибуна служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев Д-р Илко Семерджиев е служебен заместник министър-председател по социални ... към профила във връзка с установения уран във водата.

„Оценките след получаване на окончателните резултати от изследванията ще бъдат направени достатъчно бързо и ще бъдат съобщени на обществеността“, обясни д-р Семерджиев.

„Предвид, че питейната вода се влага като суровина в производството на хранителни продукти не се предполага съществуването на здравен риск за населението“, заяви той. „С цел на защита на здравето на населението органите на държавния здравен контрол контролират изпълнението на всички препоръчани мерки“, допълни министърът. „Доставянето на питейна вода чрез водоноски се извършва от помпена станция Войводово, РЗИ Хасково осъществява контрол и на водата, доставяна чрез водоноски“, уточни Илко Семерджиев. „Изготвя се междинен доклад относно създадената ситуация, който ще съдържа конкретни препоръки за засилване на проверките и контрола на водоизточниците, особено в близост до закрити уранови мини“, заяви той.

„Към момента не намираме, че има даден риск за водата в Хасково. Но трябва да минат всички проби, които са дадени за биологични изследвания, а времето за това е между 2 и 3 месеца оптимално. Рисковете ще бъдат по-конкретно докладвани след около месец и половина-два месеца“, подчерта още  д-р Илко Семерджиев.

Коментари
Коментари (0)
Коментирай
 
Добави Коментар