Западният печат: Тероризмът се завърна в Париж

  • 21 април 2017 09:15

  • 3882
  • 4
Западният печат: Тероризмът се завърна в Париж
© gettyimages

Тероризмът се завърна в Париж дни преди изборите за президент на Франция, пише британският в. "Таймс".

Въоръжен мъж уби един полицай и рани други двама на булевард "Шанз-Елизе", след което беше застрелян от органите на реда. Според френския президент Франсоа Оланд по всичко личи, че става дума за терористичен акт, а групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нападението, посочва изданието. Стрелбата в Париж разпали най-големите страхове на Франция от терористично нападение, което може да окаже влияние върху гласуването на силно оспорваните президентски избори, чийто първи тур е в неделя, изтъква в. "Ню Йорк таймс".

Анализатори от седмици казват, че нападение тъкмо преди изборите или между първия тур на 23 април и балотажа на 7 май може да наклони везните в полза на кандидат, възприеман като по-твърд по въпросите на престъпността и тероризма. Това се отнася особено за крайнодясната лидерка Марин льо Пен, която през последните дни от своята кампания втвърдява позицията си срещу мюсюлманската имиграция, свързвайки я със страховете за сигурността, или за консерватора Франсоа Фийон, който обещава да унищожи ислямския тероризъм, коментира американското издание.

Във Франция има повишено ниво на тревога след терористичните нападения в Париж през ноември 2015 г., а сегашните президентски избори ще са първите, които се произвеждат в подобна обстановка. Властите предупреждаваха от месеци, че въпреки липсата на големи атаки заплахата не е намаляла, посочва "Ню Йорк таймс".

Нападението ще окаже въздействие не само върху уморената от тероризъм френска столица. Тероризмът и сигурността са сред водещите тревоги на избирателите, въпреки че безработицата и намаляващата покупателна способност са по-належащи грижи. Анализатори обаче отдавна предупреждават, че това може да се промени, ако има нови кръвопролития, изтъква британският в. "Гардиън".

Точно когато по френската телевизия се предаваха последните кандидат-президентски дебати, Париж беше разтърсен от нападение, пише германският в. "Велт". Крайната десница може да се възползва от атаката, отбелязва изданието, което определя случилото се снощи в Париж като "убийствен подарък за Марин льо Пен", предаде БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3882 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.04.21 | 22:25

4
Ако не бъркам, цялата тази смрад я започнаха Франция и Белгия, нали?

2017.04.21 | 22:25

3
Докато не ги изметете,няма да мирясат
asd

2017.04.21 | 22:25

2
обаче тия франсета са много упорити мазохости. хем ги колят газят и стрелят, хем продължават да вкарват мюслита и да покрепят ислямизма в сири и ирак. педерасчета ще се окажат франсетата. харесва им да ги шибкат рязаните негра и арабелки. всички либерали са педераси.

2017.04.21 | 22:25

1
Е който им е взел всичко да им го връща! Ние никому нищо не сме взели и НЕ СМЕ ДЛЪЖНИ нито на Франция, нито на Шмеркел! Те обаче, са ни длъжници! Който познава историята, го знае.

Добави коментар

Водещи новини