Кандидатите за президент на Франция анулираха предизборните си прояви

  • 21 април 2017 06:25

  • 4718
  • 0
Кандидатите за президент на Франция анулираха предизборните си прояви
© gettyimages

Кандидатите за президент на Франция изразиха солидарността си със силите на полицията след снощната стрелба в Париж, при която беше убит един и ранени двама полицейски служители, предаде АП. 

Атаката беше извършена в момент, когато 11-те кандидати участваха в телевизионно предаване преди първия тур на изборите в неделя. Реагирайки в пряк ефир, кандидатите единодушно осъдиха атентата, съобщи БТА, цитирайки АФП. Пред телевизия "Франс 2" кандидатът консерватор Франсоа Фийон и кандидатката на крайнодесните Марин льо Пен обявиха, че анулират планираните си за днес предизборни прояви заради атентата на "Шанз-Елизе". Марин льо Пен изрази в Туитър съчувствие към служителите на полицията, "станали за пореден път мишена". Центристът Еманюел Макрон каза, че в мислите си е със семейството на убития полицай, а социалистът Беноа Амон заяви в Туитър пълната си подкрепа за полицията срещу тероризма. Представителят на крайната левица Жан-Люк Меланшон призова хората да не се поддават на паника, а Макрон предупреди, че "тази заплаха ще е част от ежедневието през следващите години". Льо Пен, която в последните дни засили риторика си по традиционните за партията й теми като имиграцията и сигурността, отново заяви, че ще бъде абсолютно непоколебима по отношение на терористичната опасност и разкритикува прекалената толерантност на френските власти. "Борбата срещу тероризма трябва да е абсолютен приоритет на следващия президент", заяви Фийон и призова за създаване на международна коалиция за борба с екстремизма.

Всяка намеса в Близкия изток води до засилване на ислямския фундаментализъм, както нагледно показа ситуацията в Либия и Ирак, каза в предаването на "Франс 2" Марин льо Пен, цитирана от ТАСС. Доналд Тръмп не спази обещанието си САЩ повече да не участват във военни кампании в Близкия изток. Призовавам да не се правят грешките, допуснати в Ирак и и Либия. Именно военната намеса в тези страни доведе до увеличаване на ислямския фундаментализъм, каза водачката на крайнодесния Национален фронт.
Льо Пен каза, че двете най-важни задачи, които смята да реши, ако стане президент, са борбата с тероризма и гарантиране на сигурността. Мисля, че не беше направено нищо за решаването на тези проблеми. Аз искам престъпниците повече да не се чувстват безнаказани, добави тя.

За успешната борба с тероризма е нужен контрол по границите. Ако стана президент, терористите ще бъдат депортирани или вкарвани в затвора, обеща Льо Пен. Франция трябва да се присъедини към усилията на САЩ срещу управлението на Башар Асад в Сирия и да пристъпи към нанасяне на прецизни удари по складове с химическо оръжия, каквито вероятно има в страната, каза в ефира на "Франс 2" Еманюел Макрон, цитиран от ТАСС. Искам да бъда пределно ясен: осъждам използването на химическо оръжие от Башар Асад и искам да се вземат всички мерки в рамките на Съвета за сигурност на ООН за осъждането му е за предприемане на необходимите действия, за да се окаже натиск върху Сирия, каза той.

Франция трябва да се откаже да продава оръжие на редица чуждестранни клиенти, ако иска да запази статута си на световен арбитър и гарант на международното право, каквато е историческата роля на френската дипломация, каза Беноа Амон. Той заяви, че ако стане президент, ще води независима външна политика.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4718 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини