Тракийските гробници "Хелвеция" и "Грифоните" вече са достъпни за туристи (снимк

  • 20 април 2017 16:48

  • 3756
  • 0
Тракийските гробници "Хелвеция" и "Грифоните" вече са достъпни за туристи (снимк
© Община Казанлък

С тържествена церемония и водосвет са били открити реставрираните и социализирани тракийски гробници "Хелвеция" и "Грифони" в Долината на тракийските царе, съобщиха от пресцентъра на общината.

"Разказвайте за проекта, рекламирайте го, защото има с какво да се похвалим", апелира кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Проектът "Консервация, реставрация и социализация на тракийски могили "Хелвеция" и "Грифони" се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 по Програма БГ08 "Културно наследство и съвременни изкуства", Мярка 1 "Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство". Бенефициент е Община Казанлък с партньор по проекта - Исторически музей "Искра", гр. Казанлък.

Общата стойност на проекта е 1 419 614,43 евро, или 2 776 524,49 лв. с ДДС, представляващи 100 на сто безвъзмездна финансова помощ, припомнят от пресцентъра на казанлъшката община.

На събитието исъстваха кмета на община Казанлък Галина Стоянова, областният управител на Стара Загора Веска Шошева и заместник областни управители, Николай Златанов, председател на Общински съвет - Казанлък, археологът проф. Николай Овчаров, представители на общинската и областната администрация, на културните институти в региона, жители на Казанлък и гости.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3756 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини