Ягодите предпазват от агресивен рак на гърдата

  • 20 април 2017 16:01

  • 6172
  • 1
Ягодите предпазват от агресивен рак на гърдата
© Gettyimages

Ягодите предпазват от агресивен рак на гърдата. Това показа изследване с мишки на учени от политехническия университет на Марке в Италия, съобщи в. "Дейл мейл".

Полезният ефект от ягодите се е проявил след пет седмици. Мишките са получавали концентрат, който съставлявал 15 процента от храната им. Това е равностойно на половин килограм ягоди при хората. Учените са използвали екстракт от ягоди сорт "Алба". От него туморите спирали да растат или се свивали.

Ягодите намалявали дейността на няколко гена, предизвикващи метастази. Учените са работили и с лабораторно отгледани клетки, с които са получили същите резултати. Те обаче предупреждават, че не е задължително същият ефект да се прояви и при хората. Предишни изследвания показали, че изяждането на 10 до 15 ягоди дневно заздравява артериите и намалява нивата на холестерола, припомня БТА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6172 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Аман Чернев

2017.07.23 | 18:23

1
Когато не са натъпкани с пестициди, а такива на нашия пазар няма. Един от начините да се отнемат химикалите от плода е да се накисне в солена вода за около час.

Добави коментар

Водещи новини