Румен Радев: Армията ни е в преломен момент (снимка)

  • 20 април 2017 14:48

  • 14858
  • 9
Румен Радев: Армията ни е в преломен момент (снимка)
© Пресцентър Президентство

Въоръжените сили на България се намират в преломен момент от развитието си, заяви президентът и върховен главнокомандващ Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който участва днес в честването на патронния празник на Военната академия "Георги Стойков Раковски".

В резултат на политическа недалновидност дълги години, на системно недофинансиране и кампанийност, последният доклад на Министерството на отбраната за състоянието на отбраната и въоръжените сили е ясен и безпристрастен, посочи Радев пред присъстващите. Той припомни констатациите, че въоръжените сили са в състояние само частично да изпълняват задачите по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страната, в системата за колективна отбрана на НАТО и в общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Причините са до болка познати - липса на съвременна техника, въоръжение и оборудване, на средства за пълноценна бойна подготовка, нисък социален статус на военнослужещите и застрашителен отлив на личен състав, каза президентът Радев.

Той посочи, че за преодоляване на негативните тенденции държавното ръководство предприема мерки, като открои приетите важни проекти за инвестиционни разходи и гарантираното им финансиране. Президентът добави, че като член на най-мощния отбранителен съюз, България твърдо ще следва политиката за достигане на 2 процента разходи за отбрана от БВП, 20 процента от които да бъдат за инвестиции.

Пред слушателите и студентите във Военната академия президентът изтъкна, че на тях се пада огромната отговорност и привилегията в следващите години да превърнат тези средства в бойни способности по най-добрия начин. Вие ще трябва да актуализирате съществуващата и да разработвате нова нормативна база - като започнем от Стратегията за национална сигурност, която вече не отговаря на съвременната среда за сигурност - до програми и курсове за бойна подготовка, посочи президентът Радев. Той подчерта, че всички тези документи ще трябва да отчитат финансовите и логистичните ни възможности, като в същото време са съвместими със съюзниците ни от НАТО. Ако това не се постигне, вие сте си пропилели времето във Военната академия, каза Радев.

Президентът, който също е възпитаник на Военната академия, започна словото си, изтъквайки значимостта й като съвременен център за военна наука и образование и припомняйки нейната вече 105-годишна история. От името на всички бивши и настоящи випускници Радев благодари на преподавателския състав, който определи като най-ценния капитал на Военната академия. Да се развива военна наука в условията на остър дефицит на финансови средства, на динамична среда за сигурност, на качествено нови предизвикателства и заплахи - това очерта като актуални предизвикателства президентът Радев.

През учебната 2016/2017 г. Академията отвори врати за над 1900 обучаеми - офицери, студенти, докторанти и специализанти, посочи в словото си началникът на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов. Ангелов прие почетен знак, който президентът му връчи, и на свой ред връчи на държавния глава почетна грамота, знак на Военната академия и книгата "105 години Военна академия".

Обявено беше, че по решение на Академичния съвет кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска е удостоена с почетното звание "доктор хонорис кауза" за усилията й по изграждането на столицата и за проекти в областта на науката и културата.

Празникът днес започна със служба с участието на патриарх Неофит в храма на Военната академия "Св. Архангели", след която президентът поднесе венец на паметника на Раковски. Сред присъствалите бяха вицепремиерът и министър на отбраната в служебния кабинет Стефан ЯневСтефан ЯневС указ на президента Румен Радев от 12 май 2021 година Стефан Янев е назначен за служебен, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командирите на ВВС и на ВМС генерал-майор Цанко Стойков и контраадмирал Митко Петев, предаде БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
14858 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Умник Гюро

2017.05.02 | 08:43

9
Този съветски агент, наречен президент, да си ходи в Москва при господарите си.
Х

2017.04.21 | 15:31

3
Кой разгроми армията ни? Кой унищожи държавата ни? Още ли е в управлението???!!!

2017.04.29 | 17:10

8
СКОРО ИМПИЧМЪНТ

2017.04.29 | 17:10

7
ЗАТОВА ТЕ МАХНАХА ОТ АРМИЯТА, ЗА ДА НЕ Е В ПРЕЛОМЕН МОМЕНТ ПОВЕЧЕ. НЕНЧЕВ ДОБРЕ СИ СВЪРШИ РАБОТАТА.
KUCO

2017.04.29 | 17:08

6
samo ROMITE, balgari umirayte, darjavata stava na6a, IVAN KOSTOV 6te ni e prezidenta
monstakilla

2017.04.29 | 16:04

5
edin 4ovek koito govori istinata i znae polojenieto na armiata.a ne kato BOKO kradetsa.
МОТИКА

2017.04.25 | 21:04

4
ФАТМАШКА МУ РАБОТА, ТИ НЕ РАБОТЕШЕ ЛИ ТАМ, ИЛИ НА ЛОЗЕТО КОПА?
hayabusa

2017.04.21 | 15:20

2
градил илия...ъъъъъ данчето софията пък то заприличало на килия коптор. :)
а кво викаш

2017.04.21 | 15:20

1
ква армия Денте къде е тя ааа в обедна почивка на капанчето 3 маси ядър кюфтета и пият биричка ето къде била армията ни :))

Добави коментар

Водещи новини