Втора МБАЛ в София тръгна към фалит. Лекари и директор са в остра конфронтация

  • 20 април 2017 13:51

  • 793
  • 3
Втора МБАЛ в София тръгна към фалит. Лекари и директор са в остра конфронтация
©

Откакто дойде новият изпълнителен директор на Втора многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) – София доц. д-р Стефан Узунов, в АГ-клиниката има остър недостиг на персонал, оплакват се работещите там. Нещо повече те разкриват притеснителни факти от работата си, твърдейки, че проблемът е в лошото управление на лечебното заведение. Това е принудило работещите в болницата да напишат писмо от колектива на АГ клиниката до Общината, омбудсмана и Инспекцията по труда.

Пред Novini.bg една от акушерките се оплака, че са принудени да работят в пълен хаос. „Отделението работи, но има отлив на пациенти. Гинекологията спря работа по Нова година, но родилното отделение си работеше. От март месец миналата година не работим с нормални трудови договори. Работим с един договор на две места, в две отделения. Ако се случи нещо с някоя родилка - нямаме закрила. Страхуваме се. Това е нарушение, заради което ще глобят болницата“, споделя тя и допълва, че в момента текат усилени проверки от общината и Инспекцията по труда.

„Не ни достигат кадри. На фона на това беше обявено едно свободно място за лекар гинеколог и след като се появи кандидат, на пук на нас, директорът не го назначи. Уволнения няма, защото и сега не можем да направим график. Налага се да работим по 24 часа", разкри тя пред медията ни.

По думите на акушерката от миналата година (ноември месец) трябвало да им се увеличат заплатите с 20% по договор, но директорът лично им казал, че няма да го направи. "Гинекологията спря работа по Нова година, но родилното отделение си работеше. Сега текат проверки и е пълен хаос“.

„Проблемите започнаха, след като бившият директор Глинка Комитов става шеф на НЗОК. Веднага след това Угрински бе пенсиониран. На лекарите се налага освен да спасяват животи, да ремонтират и приспособяват към работа счупената апаратура, трябва и сами да си набавят работно облекло, да си подсигуряват някои консумативи и инструменти. Дори са се превърнали и в счетоводители и изготвят отчети. Към момента не се знае колко точно е дългът на отделението. Сумата варира от 800 000 до 1 200 000 лева, които“, споделят лекарите и подозират, че задълженията се изплащат от техните възнаграждения.

Именно по тази причина голяма част от специалистите напуснали Втора МБАЛ като д-р Калев и жена му д-р Калева, Вл. Угрински, Владислав Ненов и други. Сега те се притесняват, че положението ще продължи да се влошава, тъй като директорът д-р Стефан Узунов е подписал продължаване на договора си за три години напред.

За да бъдем коректни потърсихме за коментар и директора на Втора многопрофилна болница за активно лечение доц. д-р Стефан Узунов, за да отговори на обвиненията и да хвърли повече светлина по проблемите там. Директорът призна, че в момента се извършва и очаква болницата да бъде глобена. Причината е, че се полага извънреден труд от персонала, освен това трябва по договор да се осигури работно облекло, но това не е направено. Причината е, че болницата има големи задължения, има заведени и три иска заради смъртта на починали родилки. Те са в размер на близо 690 000 лева. "Финансовата задлъжнялост за 2014 г. е 863 000 лв, за 2015 г. – 810 000 лв, за 2016 г. – 806 000 лв. Пространствата им са доста обемисти и фактически загубата на празни пространства натрупва задължения - ел. енергия, парно и т.н. Това е един от проблемите“.

„Също така на 12-часови дежурства работят 24 човека, което представлява доста сериозен график. Техният състав е обемист, което изисква достатъчно финансови средства, за да бъде покрит“.

По повод обвиненията, че е имало обявено свободно работно място за лекар, имало е кандидат, но той не е назначен, д-р Узунов каза, че е спазил нормативните уредби, тъй като по щат в отделението по гинекология трябва да работят 8 лекари, а те в момента са 10. "Вярно е, че се дават допълнителни дежурства, но това навсякъде е така", каза Узунов.

По повод напускането на добри специалисти на болницата, д-р Узунов каза: "Това бяха д-р Угрински, бивш член на борда на директорите, д-р Калев. Всеки един от тях е пожелал да напусне лечебното заведение сам, а и беше достигнал възраст за пенсия. Първо напусна д-р Калев, с чиято организация и начин на работа не бях съгласен. Предстои да обявим конкурси за началници на отделения и клиники. На всички отделения".

По казуса поискахме и официален отговор от Общината, които в момента извършват проверка. Ще продължим да следим темата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
793 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
РОИЗВОСТ -ЪЪЪ

2017.06.08 | 11:35

3
БЯЛАТА МАФИЯ Е ВИНАГИ В ДЕЙСТВИЕ
ИСКАМЕ ВЪЗМЕЗДИЕ

2017.06.08 | 11:35

2
Тези Болници и всички други да идат и да намерят прочутия Д-Р МОСКОВ У ТЯХ И ДА ГО ИЗВЕДАТ НА УЛИЦАТА ДА ГО ЛИНЧУВАМЕ ТОВА МРЪСНО ТЪПО И ДОЛНО КОП..ЛЕ ...

2017.04.27 | 08:26

1
и това е в софия,правете сметка как е в провинцията!

Добави коментар

Водещи новини